Anglia a interzis catolicismul, dar Shakespeare a fost creştin practicant pe ascuns

 

La 16 ianuarie 1581, Parlamentul Angliei a adoptat legea care pedepsea practicarea catolicismului.

În mandatul Reginei Elisabeta I, catolicii au fost persecutați fără menajamente. Au fost introduse pedepse severe pentru toți cei care participau la slujbe sau practicau catolicismul în orice alt fel.

Parlamentul englez promulgase o lege prin care catolicismul era interzis pe teritoriul Angliei, iar oricine era prins putea fi acuzat de înaltă trădare și condamnat la moarte.

Legea consfințea aproape 25 de ani de ură a Reginei la adresa catolicilor și a simpatizanților fostei Regine Maria I.

Confuzie

Era o perioadă confuză în istoria Angliei, fiindcă Elisabeta îi persecuta pe catolici, în timp ce predecesoarea și sora ei Maria I, regina Angliei și a Irlandei până în 1558, îi persecutase pe protestanţi și  reușise să întoarcă din nou Anglia cu fața spre Papă.

Mulți protestanți au fost arși pe rug pentru erezie. De aici s-a ales cu porecla de Maria Sângeroasa (Bloody Mary).

Conform history.info, mandatul Elisabetei I a fost o perioadă foarte periculoasă pentru catolici în Anglia, în special dacă erai preot.

Famiilie care au ales să rămână la catolicism găzduiau slujbe în pivnițe și construiseră tuneluri pe sub case, astfel încât în cazul unei inspecţii să se poată dispersa cu ușurință.

Sursa citată amintește teoria că faimosul William Shakespeare a fost catolic în secret, însă nu a putut să recunoască asta niciodată, fiindcă asta i-ar fi ruinat cariera.

Din familie

În general, dovada catolicismului lui Shakespeare este biografică, istorică şi textuală.

Dovezile biografică şi istorică se află faptele documentate din viaţa sa şi în vremurile agitate în care a trăit. Piesele sale de teatru şi poemele oferă o dovadă textuală suplimentară a convingerilor sale catolice.

Toţi cei care au refuzat să accepte să participe la slujbele oficiate în religia statului erau condamnaţi la plata unor amenzi imense.

Familia lui Shakespeare făcea parte dintre cele mai refractare familii din întreaga Anglie.

Tatăl lui William Shakespeare, John, a fost condamnat la plata unei astfel de amenzi în 1592 şi s-a retras din viaţa politică unde îţi făcuse o carieră, numai să nu renunţe la credinţa sa

 

Parteneri