Evenimentul Istoric > Articole online > Americanul care a dat o recepție cu 5000 de invitați în onoarea Reginei Maria
Articole online

Americanul care a dat o recepție cu 5000 de invitați în onoarea Reginei Maria

La vremea aceea, recepția era socotită ca cea mai mare care se dăduse vreodată în metropola lumii noi.

În anul 1920, când Principele Carol s-a oprit la New York, în timpul călătoriei sale în jurul lumii, ușa cea mai larg deschisă pentru moșyenitorul coroanei României a fost a a lui William Nelson Cromwell.

În casa acestuia, după o masă pe care a oferit-o, s-au pus bazele societății „Prietenii Românei”, al cărei președinte a devenit gazda.

„Roumania”

Acesta a cheltuit sume enorme pentru susținerea societății și tipărirea în condiții grafice impecabile a revistei în limba engleză „Roumania”.

Până în 1936, cheltuise doar cu revista echivalentul sumei, la nivelul acelui an, de 30 de milioane lei.

Societatea ocupa tot etajul 10 al palatului Bar Association Building de pe Five Avenue, unde exista și o bibliotecă românească.

Canalul Panama

William Nelson Cromwell (17 ianuarie 1854 – 19 iulie 1948) a fost un avocat american activ în promovarea Canalului Panama și a altor activități majore, în special în cooperare cu Philippe Bunau-Varilla.

S-a născut și a crescut la Brooklyn, New York, într-o gospodărie episcopală, de mama sa, Sarah M. Brokaw, văduvă a Războiului Civil. Tatăl său, John Nelson Cromwell, a murit în bătălia de la Vicksburg.

A fost mai întâi contabil al avocatului Algernon Sydney Sullivan, care i-a plătit studiile la Columbia Law School și l-a făcut partener în Sullivan & Cromwell în 1879.

În 1898, șeful sindicatului canalului francez (grup care deținea terenuri de-a lungul viitorului canal Panama), Philippe Bunau-Varilla, l-a angajat să facă lobby în Congresul SUA pentru a construi canalul dintre Atlantic și Pacific prin Panama, și nu prin Nicaragua, așa cum ar avea rivalii.

Cromwell a arătat că Nicaragua a avut un vulcan activ.

La 19 iunie 1902, la trei zile după ce senatorii au primit timbre care arătau activitate vulcanică în Nicaragua, au votat pentru ruta prin Panama pentru canal.

Pentru eforturile sale de lobby, a primit suma de 800.000 $ (astăzi aproximativ 20 de milioane USD). După ratificarea Tratatului Hay-Bunau-Varilla, Cromwell a fost plătită cu încă 2.000.000 de dolari (aproximativ 60 de milioane USD astăzi) – la acea vreme, cea mai mare sumă plătită vreodată unui avocat.

Registration

Aici iti poti reseta parola