Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Amantul interzis al doamnei Chatterley, născut pe 11 septembrie
Articole online

Amantul interzis al doamnei Chatterley, născut pe 11 septembrie

La îndemnul mamei sale, şi-a cultivat talentul literar şi a studiat pentru a deveni profesor. A activat în învăţământ în ţinutul natal şi la Londra, până în 1912, moment din care a urmat o susţinută activitate literară.

Poet şi unul dintre cei mai de seamă romancieri englezi moderni, a creat valoroase nuvele şi romane psihologice.

Scriitorul David Herbert Lawrence este renumit mai ales pentru romanele „Fii şi îndrăgostiţi” şi „Amantul doamnei Chatterley”

A debutat cu romanul „Păunul alb” (1911), apoi a publicat „Fii şi îndrăgostiţi” (1913), cel din urmă reprezentând una dintre operele cele mai convingătoare ale autorului, având în mare parte caracter autobiografic. Romanul său capătă trăsături poetice, lirice, scrie Agerpres.

Personajele create de Lawrence trăiesc în primul rând prin intensa lor vitalitate interioară, cele mai reuşite opere fiind „Curcubeul” (1915), ”Femei îndrăgostite” (1921).

Romanul psihologic conceput de Lawrence reprezintă o contribuţie substanţială la experimentele ingenioase întreprinse în secolul al XX-lea în vederea reînnoirii tehnicii romanului. La Londra, Lawrence apare în cercurile literare frecventate de scriitorii Virginia Woof şi K. Mansfield.

A călătorit mult, fără a se stabili într-un loc. După popasuri în Germania, Elveţia, Italia, Austria, s-a stabilit în statul New Mexico.

Aici a scris romanul cu implicaţii mistice-religioase „Şarpele cu pene” (1926) şi nuvela „Femeia care a plecat călare” (1928).

Din această perioadă este cunoscută şi prietenia cu scriitorul A. Huxley. Scrisorile lui Lawrence, publicate de A. Huxley (1932), sunt printre cele mai interesante şi mai revelatoare din colecţiile de corespondenţă din literatura modernă.

Revenit în Anglia, a încercat fără succes să publice romanul „Amantul doamnei Chatterley”, interzis la început în Marea Britanie şi SUA, publicat în formă prescurtată în 1928, iar integral abia în 1960.

A părăsit Anglia şi a murit, la Venece, în sudul Franţei, la 2 martie 1930.

Registration

Aici iti poti reseta parola