Evenimentul Istoric > Articole online > Amanta lui Ludovic al XV-lea a fost decapitată fiindcă era prea frumoasă
Articole online

Amanta lui Ludovic al XV-lea a fost decapitată fiindcă era prea frumoasă

La 8 decembrie 1793, fosta amantă a regelui Ludovic al XV-lea murea în chinuri groaznice în fața curtenilor și a locuitorilor Parisului, care au invidiat-o dintotdeauna.

A devenit cunoscută ca Madame du Barry, însă numele ei de naștere a fost Jeanne Becu. Provenea dintr-o familie de provincie foarte săracă. Era un copil ilegitim și nu s-a știut niciodată cine a fost tatăl ei.

De mic copil a fost obligată să lucreze pe stradă. Fiindcă avea părul blond și ochii albaștri a fost racolată de Jean-Baptiste du Barry, unul dintre cei mai cunoscuți proxeneți de la acea vreme.

După ce a fost amanta lui personală, Jean-Baptiste a început să îi caute clienți mai bogați.

Curtezană

A fost acceptată în rolul de curtezană și a căpătat o faimă nesperată. Până și miniștri apelau la serviciile ei.

În speranța că într-o zi va putea ateriza în patul regelui, Jean-Baptiste și-a convins fratele, contele du Barry să se însoare cu Jeanne Becu, astfel ea a devenit contesa du Barry și avea acces la evenimentele organizate în curtea regală.

Amanta regelui

Nu a trecut mult timp și a devenit amanta regelui Ludovic al XV-lea, deși era cu 33 de ani mai tânără decât el. Asta nu l-a împiedicat să îi cumpere cadouri scumpe, bijuterii și rochii cu diamante.

Madame du Barry nu a fost un om rău și a pledat mereu pentru oamenii săraci. Contrar speranțelor lui Jean-Baptiste, ea a refuzat imixtiunea în treburile importante ale regelui, cum o făcuseră alte amante, precum Madame de Pompadour.

Ghinion

Chiar și așa, Ludovic a apreciat-o foarte mult și obișnuia să o invite la ședințele de consiliu. Ghinionul ei a fost că Ludovic a murit în 1774, după doar cinci ani petrecuți de ea la curtea regală.

Conform history.info, noua regină, Maria Antoaneta, nu a plăcut-o deloc.

Era invidioasă că toată lumea o considera cea mai frumoasă femeie din Paris. I-a cerut să părăsească imediat capitala. Madame du Barry s-a mutat într-un castel aflat în apropriere de Paris.

Dar tot n-a scăpat de invidia femeilor. După startul Revoluției franceze, ea a fost acuzată pe nedrept că ar fi complotat cu inițiatorii revoluției.

La 8 decembrie 1793 a fost decapitată prin ghilotinare în Piața Revoluției (astăzi Place de la Concorde) din Paris.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA