Afișul primului film documentar românesc, expus de ziua lui Eminescu

 

Vineri, 15 ianuarie 2021, Muzeul Naţional de Istorie a României va expune, în premieră, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, afişul primului film documentar românesc „Eminescu, Veronica, Creangă”, din 1914, film comemorativ realizat de Octav Minar şi editat de Casa Pathe Freres.

„Afişul, recuperat în anii ’80, din podul unei case, în timpul demolării cartierului Uranus, face parte din colecţia Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, partener apropiat al MNIR, şi a fost restaurat recent în laboratorul de restaurare carte a muzeului”, se arată într-un comunicat al MNIR.

Cu aceeaşi ocazie se va deschide oficial expoziţia „Fragment. Experienţa restaurării”, moment ce va fi disponibil online, pe pagina oficială de Facebook şi pe canalul de YouTube ale muzeului.

 Expoziţia, deschisă publicului încă din luna decembrie 2020, propune vizitatorilor o incursiune în lumea restaurării patrimoniului, dezvăluind modul în care obiectele muzeale dobândesc noi etape în existenţa lor, prin activităţile profesioniste desfăşurate în laboratoarele de restaurare ale Muzeului Naţional de Istorie a României: carte, ceramică, lemn, metal, pictură şi textile.

Astfel, vizitatorii vor putea descoperi peste 200 de bunuri culturale restaurate (unele etalate în premieră, altele clasate în categoria Tezaur), precum şi detalii mai puţin cunoscute despre activitatea de restaurare şi importanţa acesteia pentru managementul colecţiilor muzeale.

În acelaşi timp, MNIR anunţă începutul colaborării cu platforma BookTes.com (https://booktes.com/bilet/muzeul-national-de-istorie-a-romaniei) prin intermediul căreia muzeul oferă publicului posibilitatea achiziţionării online a biletelor de acces în expoziţii, precum şi la evenimentele ce se vor desfăşura în cadrul muzeului, biletele clasice achiziţionate de la casa de bilete a muzeului fiind în continuare valabile.

Accesul în expoziţiile permanente şi temporare ale muzeului va fi gratuit în data de 15 ianuarie.