Evenimentul Istoric > Articole online > Adevăruri şi minciuni privind atacul de la Pearl Harbor
Articole online

Adevăruri şi minciuni privind atacul de la Pearl Harbor

Atacul a avut loc în două valuri succesive care au durat, în total, nu mai mult de o oră și jumătate.

Însă au fost 90 de minute distrugătoare, în care peste 400 de avioane, lansate de pe portavioanele japoneze, au bombardat toată flota americană ancorată în Pearl Harbor.

Prăpăd

Un număr de 18 vase au fost scufundate sau au eșuat, printre care 5 cuirasate, scrie RADOR.

Aproape 2.400 americani au murit, iar alți peste 1.100 au fost răniți.

Aproape jumătate din cei care au pierit au murit din cauza exploziei magaziei de praf de pușcă de pe USS Arizona, când a fost lovită de un obuz de calibru mare.

Mesajul

S-a întâmplat înainte ca Japonia să declare război Statelor Unite.

Interesant de subliniat, scrie history.info, comandantul japonez, amiralul Yamamoto, dorea ca războiul să fie declarat cu cel puţin o jumătate de oră înaintea atacului.

De fapt, un mesaj cu acest conţinut a fost trimis Ambasadei Japoniei de la Washington, dar el nu a fost transcris şi remis americanilor la timp.

Americanii ştiau?

Americanii însă au interceptat şi transcris acest mesaj, deci, într-un fel, ei erau informaţi în legătură cu acest atac, scrie sursa citată.

Astăzi există o dezbatere în rândul istoricilor pe această temă, întrebarea fiind dacă preşedintele Franklin D. Roosevelt a fost capabil să bănuiască atacul japonez.

Unii susţin că se ştia de atac şi că el a vrut ca dezastrul să se întâmple, pentru ca populaţia americană să fie de acord cu intrarea Statelor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, scrie history.info.

Alţi istorici, pe de altă parte, consideră că Roosevelt nu ar fi fost capabil de un asemenea act, mai ales ţinând cont de numărul de soldaţi americani ucişi în atac.

Coincidenţă sau…

În orice caz, o mare parte din flota americană din Pacific, cel puţin în ceea ce priveşte cuirasatele, a fost scufundată la Pearl Harbor.

Ceea ce i-a salvat pe americani, a fost faptul că port-avioanele se aflau, printr-o minune sau în mod intenţionat, în alte locuri.

S-a dovedit că erau chiar port-avioanele care au jucat un rol strategic-cheie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai scrie sursa citată.

Registration

Aici iti poti reseta parola