Adevărul despre Marele Zid Chinezesc

 

Unul dintre cele mai vizitate obictive turistice și istorice din Asia este Marele Zid Chinezesc, însă din punct de vedere istoric cât este mit și cât este realitate?

Marele Zid Chinezesc reprezintă o serie de fortificații de la est la vest, de-a lungul graniței de nord a Chinei.

Obiectivul strategic a fost de a proteja țara de invadatorii nomazi din stepele euroasiatice.

History.info notează că legenda Marelui Zid Chinezesc s-a răspândit prin Europa într-o formă diferită de realitatea de la fața locului. 

Marele Zid Chinezesc nu a fost niciodată o fortificație continuă, ci mai degrabă ziduri construite din diferite materiale, în diferite secole, cu multe zone lungi de întrerupere.

Mitul unui zid continuu a fost o invenție europeană pentru a romanța importanța și grandoarea construcției.

Ridicarea zidului a fost demarată de primul împărat Qin Shi Hunang în jurul anului 220 î.Hr, însă primele fortificații pe care s-a ridicat zidul existau deja din secolul al V-lea î.Hr.  Atunci s-a folosit aproape exclusiv pământ bătătorit.

Porțiunea de zid vizitată cel mai frecvent de turiștii de astăzi datează din timpul Dinastiei Ming (1368-1644) și a fost realizată din pietre și cărămizi.

Numele “Marele Zid” nu a fost niciodată folosit de chinezi, ci a fost o etichetă pusă de comercianții europeni, devenind în secolul al XIX-lea un standard în engleză, franceză și germană.

Chinezii folosesc denumirea de “Zidurile lungi” sau “zidurile de frontieră”, ”metereze” sau ”fortificațiile exterioare.”