Evenimentul Istoric > Articole online > Adevărata poveste a lui Macbeth
Articole online

Adevărata poveste a lui Macbeth

Regatul Scoției, în nordul puțin ospitalier al insulelor britanice, a apărut la sfârșitul secolului I, în urma unor aprige bătălii. Primii săi regi au fost Kenneth I Mac Alpin și Donald, domnind peste Picți și Scoți. Au venit apoi Celții bretoni, Anglii din Germania și Vikingii.

Va deveni un lucru obișnuit ca, în Scoția, regat aspru și auster, cucerirea puterii să se facă prin uzurpare brutală, mai degrabă decât prin ereditate, negocieri sau consens.

La moartea lui Malcolm II, în 1034, nepotul său. Duncan, de 33 de ani, îi ia locul pe tron. Acest lucru îl indispune pe Contele de Moray (provincie la răsărit de zona muntoasă – Highlands – populată de Picți), un războinic aprig, pe nume Macbeth. Fost servitor credincios al regelui, acesta considera că tronul i se cuvine de drept, de vreme ce o luase de nevastă pe Gruoch, nepoata lui Kenneth III, asasinat tocmai de Malcolm II.

Timp de șase ani, Macbeth își va rumega furia și frustrarea, cu atât mai mult cu cât Duncan va avea tupeul să se amestece în treburile comitatului său.

Pe 14 august 1040, la Bothnagowan (sau Pitganevy), aflat pe pământurile comitatului de Moray, Macbeth îl provoacă pe rege și armata sa. Se pare că prin trădare, el face ca Duncan să fie asasinat în bătălie, și se proclamă pe sine rege al Scoților. Face un pelerinaj la Roma în 1050, sperând să-și răscupere crima.

Fii lui Duncan, Malcolm și Donald, fug în Anglia, dar nu încetează să viseze la răzbunarea tatălui lor.

Ca rege, Macbeth continuă politica lui Malcolm II și strâmge trupe pentru a cuceri Northumbria care ținea de Anglia. Pe 27 iulie 1054, la Dunsinane, aproape de Perth, este învins de Siward, conte de Northumbria, care își formase o armată solidă cu Englezi, Vikingi și Scoți. Macbeth cedează regiunea Lothian și se refugiază către nord.

Însă Siward, învingătorul său, făcea parte din familia soției viitorului rege Malcolm III, unul dintre fiii lui Duncan I, căruia Macbeth îi luase tronul.

De la data fatidică din 1040, Malcolm nu uitase moartea tatălui și aștepta răzbunarea din exilul său englez.

Ocazia apare pe 15 august 1057, la Lumphanan, aflat la 30 de kilometri de Aberdeen. În cursul unei scurte ciocniri armate între trupele celor doi, Macbeth este rănit mortal.

Malcolm crede că momentul său a venit să se suie pe tron, însă conjunctura nu îi este favorabilă. În Scoția, lumea îl uitase, și pe tron se suie , Lulach, de 25 de ani, fiul văduvei lui Macbeth cu un anume Gillcomean, care condusese comitatul de Moray până când a fost ucis de Macbeth, care i-a luat pământul, titlul și nevasta.

Este prea mult pentru Malcolm. Pe 17 martie 1058, la Essie (sudul Scoției), pune la cale o ambuscadă și își ucide rivalul, luându-și numele de Malcolm III.

În urma aceslui lung șir de asasinate, Scoția va avea un rege unic.

Povestea aceasta nu ar fi fost cunoscută, dacă Shakespeare nu s-ar fi inspirat pentru faimoasa lui tragedie scrisă în 1623. Peste alte două veacuri, în 1847, va avea loc premiera operei cu același nume a lui Verdi.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola