Evenimentul Istoric > Articole online > Acum 50 de ani se visa actor, dar a primit oficial titlul de prinț de Wales
Articole online

Acum 50 de ani se visa actor, dar a primit oficial titlul de prinț de Wales

Acum 50 de ani, prințul Charles mărturisea unui grup de jurnaliști, printre care și unul de la revista franceză Paris Match, că a visat să devină actor. 

La 1 iulie 1969 a devenit, oficial, prinț de Wales. Trecuseră 11 ani de când primise titlul de la mama sa, regina Elisabeta a II-a.

Cu numai o lună înaintea ceremoniei oficiale, Charles avusese întâlnirea respectivă cu  jurnaliștii. Avea 20 de ani și absolvise studiile la Trinity College, Universitatea din Cambridge.

Le-a vorbit despre Țara Galilor, despre Universitate, manifestațiile studențești, înaintași, dar și despre viitorul său.

Charles le-a mărturisit gazetarilor pasiunea sa pentru teatru, și mai ales pentru opera lui William Shakespeare. Jucase în ”Macbeth” pe scena de la Gordonstoun, școala unde studiase înainte de Trinity College.

A început studiile la Gordonstoun School în aprilie 1962. Cât timp a studiat acolo, a jucat în mai multe piese de teatru, printre care și ”Macbeth”, în care a avut rolul principal în noiembrie 1965, potrivit Royal Collection Trust

”Prefer rolurile shakespeariene, de departe. Mi-a făcut o enormă plăcere să joc în ”Macbeth”. Ador limba lui Shakespeare, îmi place modul în care trebuie pronunțate cuvintele, cum trebuie încercat să captivezi publicul cu acele cuvinte”, a declarat Charles. 

Și a adăugat, probabil cu regret azi, pentru cel care a avut de așteptat tronul toată viața sa: ”Dacă nu ar fi trebuit să fiu un viitor rege, aș fi fost actor”.

Întrebat dacă există în istoria Anglei un monarh căruia ar vrea să îi semene, Charles a declarat atunci că presupune că este un amestec de câteva ceva de la toți înaintașii săi. ”Am o anume atracție romantică pentru Charles al II-lea, tocmai datorită pasiunii mele pentru teatru, muzică, arte, în general, și pentru că a făcut multe în acest domeniu”.

Începând de luni, 1 iulie 2019, când se împlinesc 50 de ani de când mama lui, regina Elisabeta a II-a, i-a atribuit în mod oficial titlul de prinţ de Wales, care revine în mod tradiţional moştenitorului tronului britanic, prinţul Charles al Marii Britanii va deţine un record de longevitate.

Luni, pentru a marca acest moment special, biroul de presă de la Clarence House, reşedinţa oficială din Londra a prinţului Charles, a publicat mai multe fotografii ale fiului cel mare al reginei Elisabeta a II-a şi un istoric al legăturilor pe care prinţul britanic le are cu Ţara Galilor.

 

 

Printre cele "50 de detalii" publicate despre prinţul Charles, în vârstă de 70 de ani, Clarence House a dezvăluit că moştenitorul tronului britanic îşi cumpără şosetele de la compania galeză Corgi.

Site-ul companiei Corgi comercializează şosete bărbăteşti "Prince of Wales" tricotate manual, din caşmir, în nouă sortimente de culori, cu preţul de 95 de lire sterline (120 de dolari) pentru o pereche.

Începând din secolul al XIV-lea, moştenitorii tronului britanic de sex masculin primesc în mod obişnuit titlul de prinţ de Wales.

Regele Edward I l-a desemnat pe fiul său cel mare, Edward al II-lea, în calitate de prinţ de Wales – primul englez care a primit acest titlu – în anul 1307.

Prinţul Charles a devenit prinţ moştenitor atunci când mama lui, în prezent în vârstă de 93 de ani, a devenit regină, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, în 1952.

Pentru luni, 1 iulie 2019, nu au fost planificate evenimente publice, pentru a marca primirea acestui titlu, acum 50 de ani. Suverana britanică a găzduit deja o recepție la Palatul Buckingham, în martie.

Soţia prinţului Charles – Camilla, ducesă de Cornwall – şi cei doi fii ai acestuia – prinţul William şi prinţul Harry – alături de soţiile lor – Kate, ducesă de Cambridge şi Meghan, ducesă de Sussex – au participat la rândul lor la ceremonia desfăşurată în luna martie.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola