Evenimentul Istoric > Articole online > Acum 30 de ani, un oraş al României devenea „liber de comunism”: Timişoara
Articole online

Acum 30 de ani, un oraş al României devenea „liber de comunism”: Timişoara

Libertatea, de mişcare, de expresie, religioasă sau de orice fel nu este un dat. Asta avea să afle, mai mult decât oricând, România anului 1989. Sau mai degrabă asta are de transmis generaţiilor viitoare. Libertatea se câştigă şi se poate pierde. Uşor.

Oraşul premierelor mai înregistrează una

Timişoara, oraşul premierelor, a mai înregistrat una, la 20 decembrie 1989. Dar asta cu preţul vieţii unor oameni care au murit pentru ca Timişoara şi apoi toată ţara să fie libere de comunism.

Dimineaţă, forţele de represiune stăpânesc oraşul, însă lucrătorii din tot mai multe fabrici refuză să reia activitatea şi se adună în curţile unităţilor pentru a protesta.

Un gest de curaj şi de solidaritate incredibile pentru acei ani, la 20 decembrie 1989 a izbucnit greva generală în toate fabricile din Timişoara.

După ora 10:00, muncitorii ies din unităţile economice şi se îndreaptă în coloană spre centrul oraşului. Către ora 13 :00, dispozitivul militar din faţa Operei este dat peste cap.

Piaţa Operei

Este ocupată piaţa, iar un grup de protestatari, în frunte cu Lorin Fortuna, pătrunde în Operă.

Liderii Revoluţiei se vor instala în Balcon, de unde vor vorbi mulţimii impresionante adunate acolo. Zeci de mii de timişoreni descoperă solidaritatea, în Piaţa Operei.

Protestatarii au ocupat Piaţa Operei, astăzi Piaţa Victoriei, strigând ”Noi suntem poporul”, ”Armata e cu noi”, ”Nu vă fie frică, Ceauşescu pică”. Deşi trebuie să mărturisim, mulţi dintre cei care am fost martorii acelor clipe unice, că această siguranţă n-o avea nimeni la acel moment.

Ştiri despre declararea Timişoarei oraş liber vor fi transmise în continuare în străinătate prin grija şi efortul Consulatului Iugoslaviei la Timişoara.

Zeci de mii de oameni vin din toate colţurile oraşului şi din alte localităţi.

Negocieri

Soseşte la Timişoara prim-ministrul Constantin Dăscălescu, care este surprins de amploarea demonstraţiilor.

Intră în negocieri cu reprezentanţii protestatarilor aflaţi în faţa Comitetului Judeţean de Partid, dar nu se ajunge la niciun rezultat.

Spre seară, începe operaţiunea de eliberare a primelor persoane reţinute în timpul evenimentelor de sâmbătă şi duminică.

În foaierul Teatrului Naţional cei care puneau temelia Frontului Democratic Român puneau la cale un program politic în care se regăseau cererile celor aflaţi în Piaţă.

În aceeaşi zi, în 20 Decembrie 1989, Timişoara a fost declarat primul oraş liber al României de către reprezentanţii Frontului Democrat Român, prima formaţiune politică democratică înfiinţată pe străzile din Timişoara.

Tentativă de înăbuşire

Tot în acea zi, majoritatea arestaţilor au fost eliberaţi din arestul Miliţiei sau din Penitenciar. Tot atunci, au sosit în Gara de Nord din Timişoara trenuri încărcate cu muncitori din fabrici din zona Olteniei. Regimul a încercat să îi folosească la înăbuşirea protestului, dar aceştia s-au alăturat timişorenilor.

Treptat situaţia ieşea de sub controlul autorităţilor, iar militarii au început să fraternizeze cu demonstranţii. A doua zi, bucureştenii aveau să se ridice şi ei împotriva regimului comunist şi să desăvârşească ceea ce Timişoara a plătit cu sânge: Libertatea.

Martirii

Şi-au dat viaţa pentru Libertate, la Timişoara, 83 de martiri. Alţi 373 de oameni au fost răniţi în timpul luptelor de stradă.

 An de an de, în ziua de 20 decembrie, la Timişoara pornesc alarmele antiaeriene, pentru a marca momentul în care oraşul s-a eliberat de regimul comunist.

 Şi anul acesta, vineri, la ora 12.00 sirenele antiaeriene vor răsuna, iar câţiva revoluţionari vor ocupa, din nou, balconul Operei din Timişoara pentru a rememora momentele de acum 30 de ani.

După acest moment, revoluţionarii din Timişoara vor participa la o şedinţă festivă care va avea loc la Opera din Timişoara.

AICI puteţi citi despre evenimentele de la Timişoara, pas cu pas, în ordine cronologică.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola