Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Acordul secret pentru împărțirea lumii arabe
Articole online

Acordul secret pentru împărțirea lumii arabe

Pe 16 mai 1916, în plin război mondial, este semnat acordul Sikes-Picot pentru demantelarea Imperiului Otoman și împărțirea lumii arabe între cei doi Franța și Marea Britanie.

Franța își rezerva Libanul, Siria și regiunea Mosul din nordul Mesopotamiei (Irak), Marea Britanie, restul Mesopotamiei și Transiordania.

Palestina urma să devină zonă internațională iar portul Alexandretta din Siria să dobândească statutul de porto-franco.

Negocierile pentru acest acord au început după intrarea în război a Imperiului Otoman alături de Germania și Austro-Ungaria.

Sir Henry McMahon, înaltul comisar britanic de la Cairo, încearcă să-l convingă pe șeriful Hussein, care guvernează Mecca în numele sultanului, să-i ridice pe arabi împotriva Istanbulului.

Însă șeriful pretinde, în caz de reușită, puterea asupra provinciilor arabe ale imperiului.

Afacerea face obiectul negocierilor, la Londra și Paris, între diplomații sir Mark Sykes și François Georges Picot.

În cele din urmă, pe 16 mai 1916, la Londra, sir Edward Grey, ministrul britanic de Externe, și Paul Cambon, ambasadorul Franței semnează acordul care se va numi inițial „Cambon- Grey”.

Acest acord respectă spiritul negocierilor dintre McMahon și Hussein. El prevede „desprinderea arabilor de turci, facilitând crearea unui stat arab sau a unei confederații de state arabe”, sub autoritatea lui Hussein și a fiilor săi, hașemiții (numiți astfel datorită filiației cu profetul Mahomed și cu străbunicul său, Hașem).

Arabii urmau să fie o perioadă asistați și consiliați de francezi, în Nord, și de britanici, în Sud.

Acest proiect de împărțire a zonelor de influență îi înfurie pe arabi și pe aliații lor englezi, când este dezvăluit de bolșevici la sfârșitul lui 1917.

Deodată, trupele arabe, conduse de colonelul Thomas Edward Lawrence, mai cunoscut sub apelativul de „Lawrence al Arabiei”, înaintează până la Damasc și intră fără probleme în capitala Siriei, luându-i prin surprindere pe francezi.

Menită să pregătească primul tratat de pace cu Turcia, conferința de la San Remo, din 19-26 aprilie 1920, confirmă și precizează acordul secret din 1916.

Ea încredințează Londrei tutela asupra Palestinei, Transiordaniei și Mesopotamiei (Irak), iar Franța tutela asupra Siriei și Libanului.

Registration

Aici iti poti reseta parola