Evenimentul Istoric > Articole online > Acord de pace? Talibanii au reluat atacurile în Afganistan
Articole online

Acord de pace? Talibanii au reluat atacurile în Afganistan

Talibanii au executat 33 de atacuri în ultimele 24 de ore în 16 din cele 34 de provincii afgane, soldate cu 14 morţi şi peste 20 de răniţi,relatează EFE, preluată de agerpres.ro.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, printre persoanele ucise în aceste atacuri se numără şi 6 civili, alţi 14 fiind răniţi. La rândul lor, forţele de securitate afgane au ucis 8 combatanţi talibani, alţi 15 fiind răniţi şi luaţi prizonieri.

Aşa cum a promis guvernul de la Kabul, forţele de securitate se află în poziţie defensivă şi nu conduc atacuri împotriva talibanilor, cu excepţia cazurilor când aceştia atacă primii.

Talibanii au confirmat însă, în declaraţia lor zilnică publicată pe website-ul lor, încheierea perioadei de reducere a violenţelor convenită cu SUA la sfârşitul săptămânii trecute înaintea semnării acordului de la Doha.

Acest acord prevede retragerea etapizată a trupelor americane din Afganistan şi un angajament prin care talibanii promit că nu vor permite folosirea teritoriului afgan împotriva altor ţări. Înţelegerea semnată la Doha deschide calea unor tratative între guvernul afgan şi talibani pentru a pune capăt războiului.

Talibanii consideră că pentru recentele atacuri responsabilitatea revine guvernului afgan şi preşedintelui Ashraf Ghani, care a spus duminică, la o zi după semnarea acordului de la Doha, că Executivul de la Kabul nu a promis eliberarea a 5.000 de prizonieri talibani, eliberare care, conform insurgenţilor, a fost convenită cu SUA în cadrul acestui acord.

Potrivit guvernului afgan, eliberarea prizonierilor talibani poate fi discutată la negocierile care ar urma să înceapă cu insurgenţii.

UPDATE

Statele Unite au anunţat că au efectuat un atac aerian la adresa talibanilor,

pour défendre l’armée afghane contre de multiples attaques des rebelles. 

„Statele Unite au lansat un atac aerian la Nahr-e-Saraj, în provincia Helmand, contra combatanţilor talibani care atacau activ forţele de securitate afgane. A fost un atac defensiv”, a postat pe Twitter colonelul Sonny Leggett, purtător de cuvânt al forţelor americane din Afganistan. „Ne-am luat un angajament în favoarea păcii, dar avem responsabilitatea de a ne apăra partenerii afgani”, a mai spus acesta.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola