Evenimentul Istoric > Articole online > Acesta este Felix Dadaev, sosia lui Stalin!
Articole online

Acesta este Felix Dadaev, sosia lui Stalin!

Paranoia lui Stalin că ar putea fi victima unui atentat a crescut odată cu numărul celor din anturajul său pe care el însuşi îi lichidase.

Pentru protecţia personală se pare că a folosit mai multe dubluri, dar două dintre ele sunt confirmate cu certitudine.

Prima sosie certă a fost un bărbat pe nume Raşid, recrutat de KGB imediat ce poliţia politică a auzit că există cineva care seamănă bine cu Stalin.

Raşid a avut nevoie de doi ani de pregătiri intense cu un actor care jucase rolul lui Stalin în mai multe filme de propagandă. Sosia apărea la evenimente publice, atunci când dictatorul avea şi altceva de făcut. Raşid a dezvăluit că existau mai multe dubluri ale lui Stalin care locuiau în vila „Tătucului” de lângă Moscova, dar care nu se întâlneau una cu alta.

După moartea lui Stalin, Raşid s-a mutat într-un orăşel izolat şi şi-a ras mustaţa. Îmbătrânind, a chelit, dar a continuat să semene în mod evident cu dictatorul. A murit în 1991, la vârsta de 93 de ani.

A doua sosie confirmată oficial şi-a dezvăluit identitatea în 2008, după ce a primit în prealabil permisiunea guvernului. Numele său este Felix Dadaev şi a devenit dublura lui Stalin când abia trecuse de 20 de ani.

Rănit grav în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost transportat la spital. Aici a fost abordat de un agent NKVD (predecesorul KGB) şi a fost recrutat. Felix a fost decretat mort şi dus la Kremlin să se pregătească pentru noul său rol. Familiei i s-a spus că a fost ucis pe front.  

Fost dansator şi jongler, născut în Daghestan, Felix a învăţat destul de repede cum să se comporte asemenea lui Stalin. Şi, în ciuda diferenţei de vârstă faţă de original de 40 de ani, a reuşit să aducă asemănarea aproape de perfecţiune.

Machiat şi îmbrăcat la fel ca Stalin, Dadaev a participat la numeroase întâlniri şi evenimente de pe tot cuprinsul URSS. A mers inclusiv la Yalta, la faimoasa conferinţă cu Churchill şi Roosevelt. Deplasarea lui Dadaev la Yalta a fost făcută publică, în vreme ce Stalin a mers în secret.

În declaraţiile sale din 2008, Dadaev afirma că singura diferenţă a sa faţă de Stalin erau urechile: sosia avea urechile mai mici decât originalul.

Se pare că Felix Dadaev era atât de bun în pielea lui Stalin încât nici apropiaţii acestuia nu-şi dădeau seama că nu se află în faţa dictatorului. El a ţinut secret faptul că a fost dublura lui Stalin până la vârsta de 88 de ani, afirmând că încă îi mai este frică de KGB sau chiar de… strigoiul lui Stalin.

Când povestea lui Dadaev a devenit publică, serviciul secret a confirmat-o. Fosta sosie a dat mai multe interviuri şi a scris o autobiografie în care a dezvăluit că au existat în total patru dubluri ale lui Stalin.

Felix Dadaev afirmă că, în ciuda faptului că a fost practic răpit de securitatea sovietică, a fost foarte mândru de asemănarea sa cu tiranului şi de felul în care îşi juca rolul.

Registration

Aici iti poti reseta parola