Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > A vrut Mihai Eminescu să își ascundă intenționat data și locul nașterii? 
Articole online

A vrut Mihai Eminescu să își ascundă intenționat data și locul nașterii? 

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu este considerat de criticii literari poetul naţional al României, fiind supranumit „Luceafărul poeziei româneşti”, dar şi cel mai important reprezentant al romantismului din literatura românească. În ciuda imensei contribuții literare, rămâne un mare mister în jurul nașterii sale. Potrivit documentelor oficiale, acesta s-a născut la 15 ianuarie 1850. Cu toate acestea, unii cercetători au sugerat că data ar putea fi de fapt 15 decembrie 1849, pe baza informațiilor furnizate de Eminescu însuși și de familia sa. Această discrepanță în ceea ce privește data nașterii nu a fost niciodată pe deplin rezolvată și rămâne unul dintre numeroasele mistere care înconjoară viața celui mai important poet român.

A vrut Mihai Eminescu să își ascundă intenționat data și locul nașterii? 

Unele surse sugerează că nașterea sa nu a fost înregistrată oficial, în timp ce altele susțin că înregistrarea s-a pierdut în timp. În plus, există puține informații disponibile despre copilăria și primii ani de viață ai acestuia. Într-un registru al membrilor Junimii Eminescu însuși și-a trecut data nașterii ca fiind 20 decembrie 1849, iar în documentele gimnaziului din Cernăuți unde a studiat Eminescu este trecută data de 14 decembrie 1849.  

Cu toate acestea, data exactă a nașterii sale este necunoscută, iar estimările variază între 15 și 20 ianuarie.

Această dată rezultă din mai multe surse, printre care un dosar cu note despre botezuri din arhiva bisericii Uspenia (Domnească) din Botoșani; în acest dosar data nașterii este trecută ca „15 ghenarie 1850”, iar a botezului la data de 21 în aceeași lună. Data nașterii este confirmată de sora mai mare a poetului, Aglae Drogli, care însă susține că locul nașterii trebuie considerat satul Ipotești.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola