Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > A venit pe lume la 12 iunie plin de bani și a murit la 101 ani și mai bogat
Articole online

A venit pe lume la 12 iunie plin de bani și a murit la 101 ani și mai bogat

Şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la reşedinţa fastuoasă a familiei din New York, care în prezent este parte a Muzeului de Artă Modernă din metropola americană, înfiinţat de mama sa în 1929.

A absolvit Universitatea Harvard în 1936, iar în 1940 a obţinut doctoratul în economie la Universitatea Chicago.

Bancherul David Rockefeller a ocupat funcţia de preşedinte şi director executiv al Chase Manhattan Corporation. Averea sa a fost estimată la 3,3 miliarde de dolari la data morţii sale.

Decorat cu Legiunea de Onoare

David Rockefeller a lucrat pentru primarul New York-ului, Fiorello LaGuardia (1940-1941). În 1942 s-a înrolat în armata SUA, unde a activat în cadrul armei informaţii militare, desfăşurând diferite misiuni în Africa de Nord şi Franţa. A fost decorat cu Legiunea de Onoare a Franţei.

A fost un colecţionar de piese rare de artă. A cumpărat o pânză de Mark Rothko, în 1960, pentru mai puţin de 10.000 de dolari, care ulterior a fost vândută la licitaţie în mai 2007 pentru 72 de milioane de dolari. A pus bazele mai multor instituţii internaţionale şi asociaţii filantropice.

Avea propria politică internațională

În 1973 a pus bazele grupului Comisia Trilaterală cu scopul declarat de a intensifica relaţiile Americii de Nord cu Japonia şi Europa Occidentală.

Cât timp a fost şeful Chase Manhattan Group (1969-1981) a dezvoltat o reţea de relaţii cu toate guvernele şi corporaţiile multinaţionale astfel încât observatorii domeniului estimau că această bancă avea propria politică externă.

În mai 2015 a avut o scurtă apariţie în public în statul american Maine cu prilejul apropierii aniversării sale de 100 de ani, când a făcut o donaţie de 405 hectare pentru protejarea insulei Mount Desert, cea mai mare insulă a statului american amintit.

Şi-a publicat autobiografia, „Memorii”, în 2002. Soţia sa Peggy a murit în 1996. Au avut împreună şase copii, care le-au dăruit 10 nepoţi.

Dinastia

Miliardarul David Rockefeller a murit în locuinţa sa din Pocantico Hills din New York, în 20 martie 2017, la vârsta de 101 ani.

David Rockefeller, care a donat aproape 2 miliarde din averea sa de-a lungul vieţii, a fost fiul lui John D. Rockefeller Jr. care a dezvoltat Centrul Rockefeller din New York şi ultimul nepot al lui John D. Rockefeller, care a fondat compania Standard Oil şi a pus bazele acestei familii dinastice.

Averea sa a fost estimată în martie 2017 de revista Forbes la 3,3 miliarde de dolari.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola