Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > A spionat 26 de ani pentru ruși și a făcut doar un an și jumătate de închisoare
Articole online

A spionat 26 de ani pentru ruși și a făcut doar un an și jumătate de închisoare

Găsit vinovat de spionaj în favoarea Rusiei, un colonel în retragere din armata austriacă a fost condamnat la trei ani de închisoare, dar a fost eliberat marți deoarece a efectuat jumătate din pedeapsă în detenţie înaintea procesului.

Ofiţerul în vârstă de 71 de ani „a trădat secrete de stat în detrimentul Austriei pentru un serviciu secret străin”. Totodată, acesta a „dezvăluit în mod deliberat un secret militar”, conform extraselor din verdictul comunicat de justiţie.

Procesul său a început în luna martie şi s-a desfăşurat cu uşile închise şi cu asigurarea unui nivel înalt de securitate pentru a preveni orice scurgere de informaţii clasificate. Colonelul în retragere, care risca o pedeapsă cu închisoarea de până la zece ani, a pledat nevinovat.

Potrivit rechizitoriului, citat de Agerpres, ofiţerul austriac a transmis, în perioada 1992 – 2018, informaţii despre sistemul de armament austriac, precum şi despre organigrama forţelor armate, pentru suma de 280.000 de euro.

Avocatul apărării a recunoscut că clientul său, care a renunţat la dreptul de a face apel, a primit 220.000 de euro, dar a susţinut că informaţiile sale proveneau doar din surse deschise şi că divulgarea acestora nu a fost, prin urmare, condamnabilă.

Registration

Aici iti poti reseta parola