Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > A proiectat și construit Tom Thumb care a dat aripi economiei americane
Articole online

A proiectat și construit Tom Thumb care a dat aripi economiei americane

În data de 12 februarie 1791 se năștea la New York cel care avea să dea lumii puternica locomotivă cu aburi „Tom Thumb”.

Fiu al unui ofiţer al armatei revoluţionare care mergea într-o serie de afaceri la New York, Peter Cooper a învăţat o serie de meserii în ciuda faptului că a urmat doar un an de şcolarizare formală.

La vârsta de 17 ani a fost ucenic la un manufacturier unde a primit şi salariu, iar la finalul uceniciei l-a împrumutat cu bani pentru a urma o carieră în domeniul manufacturii.

Tânărul Cooper a intrat în domeniul afacerilor de producţie şi al vânzării maşinilor de tăiere a pânzei.

Câţiva ani mai târziu, a descoperit un alt domeniu, cel al producţiei de adezivi, afacere pe care în 1828 i-a încredinţat-o fiului său, Edward, şi ginerelui său, Abram S. Hewitt, pentru a se dedica altei afaceri, şi anume, Canton Iron Works.

Construită pe 3.000 de acri, fabrica avea rolul de a aproviziona noua companie de cale ferată Baltimore and Ohio Railroad Company.

Noua rută era atât de deluroasă şi de întortocheată, încât inginerii englezi nu au putut găsi o locomotivă adecvată pentru a rula pe ea.

 Astfel, în 1830, a construit o mică şi puternică locomotivă botezată Tom Thumb, care putea transporta 40 de persoane cu o viteză de 10 mile pe oră.

Rezultatul a reprezentat un succes care a contribuit la expansiunea rapidă a intereselor în domeniul afacerilor şi la creşterea averii lui Cooper.

În 1854, în noua sa fabrică de la Trenton a fabricat grinzi de structură din fier pentru clădiri.

Mai târziu, a fost preşedinte al Companiei North American Telegraph.

În aceeaşi perioadă a dovedit că este un inventator remarcabil producând o maşină de spălat, un motor cu aer comprimat pentru feriboturi, un dispozitiv hidraulic pentru deplasarea barjelor pe canale şi o serie de alte dispozitive. În 1859, a fondat Uniunea Cooper pentru Progresul ştiinţei şi artei la New York, unde se puteau face cursuri gratuite în domeniul ştiinţei, ingineriei şi artei.

A murit la 4 aprilie 1883, nu înainte de a candida la președinția SUA în 1876.

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola