Evenimentul Istoric > Articole online > A murit Yvette Lundy, figură a Rezistenței franceze. Avea 103 ani
Articole online

A murit Yvette Lundy, figură a Rezistenței franceze. Avea 103 ani

Lundy a fost deportată în lagărul de la Ravensbrück, ale cărui orori le-a povestit apoi.

Ea a murit la Epernay, în nord-estul Franţei. Anunțul a fost făcut duminică de autoritățile locale, scrie france24.fr.
Cel mai tânăr copil dintr-o familie de şapte fraţi şi surori, Yvette Lundy a fost institutoare la Gionges, un sat viticol din Champagne.

Ea a intrat într-o reţea de rezistenţă în timpul ocupaţiei Germaniei naziste asupra Franţei, fabricând documente false pentru evrei sau pentru prizonieri de război evadaţi.

La 19 iunie 1944, Gestapo a arestat-o în timpul orelor de la şcoală. După o trecere scurtă printr-o închisoare franceză, apoi prin lagărul Neue Bremm din apropiere de Saarbrücken, în sud-vestul Germaniei, ea a fost în cele din urmă deportată la Ravensbrück.

Intrând pe poarta acestui lagăr nazist de la nord de Berlin, ea a simţit "un veşmânt de plumb" care îi cade pe umeri, nevenindu-i să creadă dezumanizarea instalată odată cu sosirea deţinuţilor, forţaţi să se dezbrace în faţa trupelor SS.

"Corpul este gol, iar creierul este imediat decăzut: te simţi ca într-o gaură, într-o gaură plină de vid, iar dacă te uiţi în jur, tot vid", mărturisea Yvette Lundy.

Constituţia sa "destul de robustă" şi caracterul său dur au ajutat-o să supravieţuiască în această "groapă de infern" caracterizată prin muncă epuizantă, "câini asmuțiți şi bastoane care erau o obişnuinţă", epuizare şi moartea care îi atacă imediat pe cei mai slabi.

Transferată în cele din urmă în apropiere de Weimar, ea a fost eliberată de armată rusă la 21 aprilie 1945 şi a reuşit să ajungă din nou în Franţa cu avionul, la capătul unui parcurs povestit într-o carte biografică, "Le Fil de l'araignée".

Începând cu 1959, ea a început să meargă prin şcolile franceze şi germane pentru a-şi povesti experienţa. Conferinţele sale s-au oprit în 2017, însă tinerii încă o vizitau în căminul pentru persoane vârstnice în care trăia pentru a-i pune întrebări. 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola