Evenimentul Istoric > Articole online > A murit spioana care a schimbat istoria
Articole online

A murit spioana care a schimbat istoria

Goar Vartanian a murit luni la Moscova, la vârsta de 93 de ani.

Ea a fost căsătorită cu spionul sovietic Gevork Vartanian, care a decedat în 2012.

Fără acțiunile celor doi, istoria ar fi putut avea un alt curs, a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, citat de BBC.

Spioană de tânără

Născută în Armenia Sovietică în 1926, Vartanian s-a mutat în Iran în anii 1930. La vârsta de 16 ani s-a alăturat unui grup antifascist condus de viitorul său soț, care era deja spion.

Grupul lor a primit sarcina de a asigura securitatea la conferința din 1943 din capitala iraniană, Teheran, unde liderii britanic, sovietic și american se întâlniseră să discute strategia de luptă în război.

Decedată luni seară, Goar Vartanian va fi înmormântată alături de soţul său.

Ceremonia funerară ar urma să aibă loc vineri la prestigiosul cimitir Troekurovo, în apropiere de Moscova.

Recunoaștere

Decorat cu titlul de erou al URSS, Gevork Vartanian a spus mereu că Goar, cu doi ani mai mică decât el, „ar trebui să deţină cel puţin două din cele cinci colţuri ale stelei sale de erou”, potrivit serviciului de informații rus SVR.

Conform SVR, ”Anita” şi ”Henri”, două dintre numele lor conspirative, au fost implicaţi într-o muncă în condiţii extreme şi în numeroase ţări.

Este vorba în special de Franţa, Grecia, SUA, Japonia, India sau China, conform presei ruse.

Lăudați de Putin

În iunie 2017, preşedintele rus Vladimir Putin, el însuşi un fost agent al KBG-ului sovietic, a vizitat sediul SVR şi a lăudat activitatea agenţilor, printre care şi pe a soţilor Vartanian.

Potrivit fostului agent secret sovietic Mihail Liubimov, ”activitatea concretă a soţilor Vartanian nu va fi niciodată devoalată, pentru a se evita scandalurile politice în ţările unde a acţionat cuplul”.

”El este un erou al Uniunii Sovietice! Ea este eroina tuturor încercărilor! El a murit primul. Ea a murit azi”, se arată într-o declarație a serviciului de informații SVR.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola