Evenimentul Istoric > Articole online > A murit scriitorul Gyorgy Konrad, figură marcantă a disidenței anticomuniste ungare
Articole online

A murit scriitorul Gyorgy Konrad, figură marcantă a disidenței anticomuniste ungare

Scriitorul ungar Gyorgy Konrad, o figură marcantă a mişcării de disidenţă care a condus la prăbuşirea regimului comunist din Ungaria în 1989, a murit vineri la vârsta de 86 de ani după o lungă suferinţă, a anunţat familia sa, citată de agenţia de presă MTI.

Scriitorul, ale cărui romane şi eseuri au fost traduse în întreaga lume, laureat al premiilor Herder și Kossuth, a murit la locuinţa sa după o luptă îndelungată cu boala, scrie MTI, preluată de hirado.hu.

Născut în 1933 într-o familie de evrei din Debrecen, oraş din estul Ungariei, el şi-a petrecut copilăria la Berettyóújfalu, în apropiere de graniţa cu România.

El a participat în 1956 la revolta din Budapesta împotriva regimului comunist înăbuşită de forţele armate sovietice, însă spre deosebire de sora sa şi de sute de mii de refugiaţi, el a decis să rămână în Ungaria.

Konrad, care a supravieţuit Holocaustului, a scris primul său roman, "Vizitatorul", în 1969. Romanul, care s-a bazat pe experienţa sa ca asistent social pentru copii, a fost tradus în 13 limbi, potrivit site-ului său.

În iunie 1944, a scăpat la limită de exterminarea comunității sale de către naziști, sărind dintr-un tren cu destinația Budapesta cu o zi înaintea deportării evreilor din orașul său în lagărul de la Auschwitz, scrie Le Monde.

Aproape toți cunoscuții săi au murit. ”Am devenit adult la vârsta de 11 ani”, a subliniat el în autobiografia sa ”Dus și întors”, apărută în 2001. 

În 1965, el a întreprins cercetări în sociologia urbană şi experienţa sa i-a furnizat material pentru următorul său roman, "The City Builder".

Între 1973 şi 1988 cărţile sale au fost aproape sistematic interzise şi publicate fie în străinătate, fie sub forma "samizdat" – distribuirea clandestină a literaturii interzise de stat.

Konrad, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori din Ungaria în acea perioadă, a fost ales preşedinte al Asociaţiei Internaţionale pentru Apărarea Drepturilor Autorilor PEN Club în 1990.

Laureat al mai multor premii pentru literatură în Ungaria şi în străinătate, el a devenit în 1997 primul străin ales în fruntea prestigioasei Akademie der Kunste din Berlin.

Konrad a fost, înainte de toate, o figură marcantă a disidenţei care a condus la căderea regimului comunist în Ungaria în 1989.

Co-fondator al partidului liberal SZDSZ în 1988, el a devenit decenii mai târziu un adversar acerb al actualului premier ungar Viktor Orban.

Viktor Orban este "cel mai toxic politician pe care Ungaria l-a avut de la căderea comunismului", a spus Konrad după orchestrarea de către guvern a unei campanii mediatice împotriva finanţatorului şi omului de afaceri american de origine ungară George Soros în 2017.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola