Evenimentul Istoric > Articole online > A murit președintele care și-a ținut nevasta ascunsă timp de 30 de ani
Articole online

A murit președintele care și-a ținut nevasta ascunsă timp de 30 de ani

Moartea politicianului readuce în atenție povestea stranie de dragoste trăită de acesta cu soția sa, Lena Tungo Moi, fiica întemeietorului bisericii creștine africane, Paul Bomett.

Helena Bomett l-a cunoscut pe Daniel Moi în congregația tatălui său, pe atunci tânărul Daniel ajunsese fiind orfan.În timp ce Helena urma școli creștine în străinătate, el studia în comunitate.

În 1950, când Daniel avea 24 de ani și Helena 22, cei doi s-au căsătorit. El a respectat tradiția kenyană și a plătit pentru viitoarea nevastă patru junici, un bou și patru oi.

Amândoi erau învățători, iar el era și preot.

Apoi în viața lor a intervenit o schimbare. Kenya era în profunde transformări și Daniel arap Moi a fost atras de politică. A intrat în KADU (devenit ulterior KANU) un partid de centru-dreapta.

Cuplul a avut opt copii, naturali sau înfiați, dar s-au dedicat împreună idealurilor soțului.

Daniel ajunge, în 1964, vicepreședinte al lui Jomo Kenyatta, participând astfel activ la trecerea țării de la statutul de colonie britanică la stat independent.

Helena Bomett devine și ea un personaj public. Veselă, interesată de soarta copiilor, cultă, Lena Tungo Moi, așa cum o alintau kenyenii, a devenit un personaj nelipsit de la toate evenimentele oficiale.

Rolul său, deși nu avea nicio funcție oficială, era destul de important, considerând că președintele Kenyatta a desemnat-o la un moment dat să primească o delegație a vice-președintelui SUA.

Totuși, în 1974, ea a dispărut brusc din prim-plan. Două au fost versiunile oficiale. Prima – probabil cea mai plauzibilă – a fost că Daniel a decis să se despartă de ea, obligând-o să se mute la ferma părintească. A doua posibilă explicație ar fi că Lena a refuzat să danseze cu președintele Kenyatta la un dineu.

În 1978, președintele moare și locul său e luat de Daniel arap Moi. În 1979, se pronunță și divorțul Lenei cu noul președinte al Kenyei.

Din acel an, până în 2004, la moartea sa, Lena Maio nu a mai apărut în public. A trăit din agricultură, complet retrasă și refuzând constant să acorde vreun interviu.

Ea și șapte dintre copiii lor nu au mai fost văzuți la acțiuni oficiale sau private. Ea nu a venit, de exemplu, nici la nunțile copiilor, iar singura imagine cu Lena de după despărțirea oficială de Moi este de la înmormântarea tatălui său, Paul Bomett.

Se spune că a refuzat să părăsească ferma și în 1982, când a fost loc o lovitură de stat eșuată.

Ca un element de fapt divers, pentru noi, românii, la vizita din 5-7 septembrie 1988, efectuată de Nicolae și Elena Ceaușescu în Kenya, Daniel arap Moi i-a întâmpinat singur pe oaspeții români!

Registration

Aici iti poti reseta parola