Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > A murit omul care le-a luat prin lege rușilor vodka de la gură
Articole online

A murit omul care le-a luat prin lege rușilor vodka de la gură

Considerat mâna dreaptă a fostului lider de la Kremlin, Mihail Gorbaciov, Egor Ligaciov a decedat la vârsta de 100 de ani.

Ligaciov, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist din 1985 până în 1990 şi care mai târziu s-a distanţat de Gorbaciov, a murit vineri seara într-un spital din Moscova.

Numeroşi politicieni importanţi din Rusia au exprimat sâmbătă condoleanţe familiei lui Egor Ligaciov, transmite Agerpres.

Născut într-o localitate din Siberia, Ligaciov a deveni cunoscut în special drept cel care a venit cu ideea campaniei anti-alcool a lui Gorbaciov în anii 1980, campanie extrem de nepopulară şi care era denumită în popor „suhoi zakon” (legea uscată, legea abstinenţei totale de la alcool).

La început, acest funcţionar politic conservator a susţinut politicile lui Gorbaciov, Glasnost’ şi Perestroika.

Mai târziu, însă, Ligaciov s-a distanţat de aceste politici, iar după destrămarea Uniunii Sovietice el a declarat că cea mai mare greşeală a sa a fost că l-a susţinut pe Mihail Gorbaciov.

Succesorul lui Gorbaciov, Boris Elţin, a devenit la rândul său un adversar pentru Ligaciov, care ar fi fost autorul unei afirmaţii politice celebre: „Boris, nu ai dreptate” (În rusă: Boris, tî ne prav).

Se spune că Ligaciov a spus aceasta în 1988, când l-a acuzat pe Elţin că a tras concluzii greşite în timpul congresului Partidului Comunist.

Boris Elţin a murit la 76 de ani ani, în 2007, în timp ce Mihail Gorbaciov încă mai este în viaţă şi are în prezent 90 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola