Evenimentul Istoric > Articole online > A murit inventatorul comenzilor copy/paste, care ne-a uşurat vieţile tuturor
Articole online

A murit inventatorul comenzilor copy/paste, care ne-a uşurat vieţile tuturor

Numele lui era Larry Tesler, şi, din 1960 încoace, a devenit sinonim cu o parte din istoria Silicon Valley. Informaticianul, inventatorul unor comenzi cruciale la editarea pe computer, s-a stins din viaţă la vârsta de 74 de ani. Autori de plagiate, jurnalişti şi mulţi alţii ar trebui să fie azi în doliu. Planetar.

Larry Tesler este inventatorul unor comenzi precum „Cut”, „Copy” şi „Paste”, care fac parte din cotidianul tuturor celor care au de editat ceva. Comenzile inventate de el au intrat în vocabular, devenind elemente descriptive pentru activitatea multor aşa-zişi jurnalişti sau autori de lucrări ştiinţifice.

Dar dincolo de ironii, rodul muncii asidue în domeniul informaticii a lui Tesler este, să recunoaştem, unul cu utilizare planetară.

Tesler a început munca de tânăr în Silicon Valley, la începutul anilor 1960, într-o vreme în care computerele erau inaccesibile majorităţii oamenilor.

Graţie inovaţiilor sale – care cuprindeau şi comenzile cu pricina – computerul personal a devenit simplu de utilizat.

Ne-a uşurat viaţa

Compania Xerox, unde Tesler şi-a petrecut o parte din carieră, a scris, de altfel, pe Twitter, în semn de omagiu, că ziua noastră de lucru, a tuturor, este acum mai uşoară datorită ideilor revoluţionare ale lui Tesler.

Tesler s-a născut în Bronx, la New York, în 1945, şi a studiat la Universitatea Stanford din California, aminteşte BBC.

După studii s-a specializat în realizarea de interfeţe de utilizator.

A lucrat pentru mai multe mari companii

A lucrat pentru mai multe mari companii din domeniul tehnologiilor de vârf de-a lungul carierei sale. A început la Xerox Palo Alto Research Center (Parc), unde a petrecut 17 ani şi a devenit cercetător-şef.

A fost racolat apoi de Steve Jobs la Apple, şi după ce a părăsit compania a creat un start-up pentru educaţie şi a lucrat pentru scurte perioade la Amazon şi Yahoo.

În 2012, declara pentru BBC despre fenomenul Silicon Valley:”Este aproape un ritual de trecere. După ce ai câştigat bani, nu te mai mulţumeşti cu ieşitul la pensie, vrei să-ţi petreci timpul finanţând alte companii. Este un mare element de entuziasm, de a dori să împărtăşeşti ce ai învăţat cu generaţia următoare”.

Celebra inovaţie a lui Tesler, comanda „copy” şi „paste” se baza, probabil, pe mai vechea metodă de editare în care oamenii tăiau fizic porţiunile de text şi le lipeau pe urmă în alt loc, în editare.

Comanda a fost încorporată în softul Apple pe computerul Lisa, în 1983.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola