Evenimentul Istoric > Articole online > A murit inventatorul codului modern de bare
Articole online

A murit inventatorul codului modern de bare

Ciudățenia este faimosul cod de bare, iar personajul este un inginer american, George Laurer, al cărui deces, la vârsta de 94 de ani, tocmai a fost anunțat.

El a fost înmormântat luni în oraşul său Wendell, din Carolina de Nord, potrivit necrologului publicat de pompele funebre locale.

Ideea

Angajat ca inginer la compania IBM în 1951, George Laurer a jucat un rol major, în cadrul echipei de cercetare, la elaborarea Codului Universal al Produselor (CUP).

El a fost cel care a avut ideea să înlocuiască cercurile şi grupurile de puncte originale ale acestui sistem de identificare numeric, inspirat de codul Morse, cu bare, mai uşor de tipărit.

Scanarea codului de bare permite identificarea instantanee a unui produs şi a preţului acestuia, conducând la o economie semnificativă de timp la efectuarea plăţilor în magazine.

Perfecționat

Iniţial brevetat de americanii Norman Joseph Woodland şi Bernard Silver în 1952, codul de bare a fost perfecţionat şi comercializat abia în 1971 sub îndrumarea lui George Laurer.

Codul de bare ”a schimbat faţa comerţului mondial”, a rezumat George Laurer într-un interviu în 2010.

Această tehnologie ”a transformat practic fiecare industrie din lume”, afirmă site-ul IBM.

Primul obiect scanat

Primul obiect din lume care a fost scanat cu ajutorul codului de bare, 26 iunie 1974 în Ohio, a fost un pachet de gumă de mestecat cu aromă de fructe, în prezent expus la Muzeul Naţional de Istorie Americană din Washington. 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola