A murit creatorul de modă Emanuel Ungaro, ”obsedatul senzual”

 

Creatorul de modă francez de origine italiană Emanuel Ungaro a încetat din viaţă sâmbătă la Paris, la vârsta de 86 de ani, a anunţat duminică familia designerului, citată de Le Monde.

Chiar dacă retras din lumea modei din 2004, Emanuel Ungaro a continuat să inspire nu doar marca pe care a creat-o, cât și lumea modei, în general, scrie Le Monde.

În pofida retragerii sale, „era mereu prezent în inspiraţie. Este o mare pierdere”, a comentat o purtătoare de cuvânt a casei Emanuel Ungaro.

Născut la 13 februarie 1933 la Aix-en-Provence, în sudul Franţei, într-o familie de imigranţi italieni, a învăţat bazele meseriei de la tatăl său, croitor de meserie, iar în 1956 s-a instalat la Paris, lucrând pentru designerul spaniol Cristobal Balenciaga, singurul „maestru” pe care l-a recunoscut drept autoritate în materie de modă.

În 1965 şi-a deschis propria casă de modă, lansând în 1968 o primă linie de pret-a-porter feminin, iar în 1973 o alta destinată bărbaţilor.

În 1980, Ungaro – care s-a autodescris drept un „obsedat senzual” – a primit premiul Dé d’or, recompensând cea mai apreciată casă de haute-couture.

A construit, de-a lungul anilor, un imperiu al modei – cuprinzând şi parfumuri, pantofi şi ochelari -, preluat în 1996 de familia Ferragamo.

Din 2001, Ungaro – căsătorit şi având o fiică – a început să se distanţeze de lumea modei, pentru a se retrage în 2004.

Lumea modei i-a descoperit stilul constituit din drapaje, nuanțe vii, imprimeuri, iar creațiile sale au sedus eleganțele unor actrițe renumite, precum Anouk Aimee, Gena Rowlands, Catherine Deneuve sau Isabelle Adjani.