Evenimentul Istoric > Articole online > A murit creatorul de modă Emanuel Ungaro, ”obsedatul senzual”
Articole online

A murit creatorul de modă Emanuel Ungaro, ”obsedatul senzual”

Chiar dacă retras din lumea modei din 2004, Emanuel Ungaro a continuat să inspire nu doar marca pe care a creat-o, cât și lumea modei, în general, scrie Le Monde.

În pofida retragerii sale, „era mereu prezent în inspiraţie. Este o mare pierdere”, a comentat o purtătoare de cuvânt a casei Emanuel Ungaro.

Născut la 13 februarie 1933 la Aix-en-Provence, în sudul Franţei, într-o familie de imigranţi italieni, a învăţat bazele meseriei de la tatăl său, croitor de meserie, iar în 1956 s-a instalat la Paris, lucrând pentru designerul spaniol Cristobal Balenciaga, singurul „maestru” pe care l-a recunoscut drept autoritate în materie de modă.

În 1965 şi-a deschis propria casă de modă, lansând în 1968 o primă linie de pret-a-porter feminin, iar în 1973 o alta destinată bărbaţilor.

În 1980, Ungaro – care s-a autodescris drept un „obsedat senzual” – a primit premiul Dé d’or, recompensând cea mai apreciată casă de haute-couture.

A construit, de-a lungul anilor, un imperiu al modei – cuprinzând şi parfumuri, pantofi şi ochelari -, preluat în 1996 de familia Ferragamo.

Din 2001, Ungaro – căsătorit şi având o fiică – a început să se distanţeze de lumea modei, pentru a se retrage în 2004.

Lumea modei i-a descoperit stilul constituit din drapaje, nuanțe vii, imprimeuri, iar creațiile sale au sedus eleganțele unor actrițe renumite, precum Anouk Aimee, Gena Rowlands, Catherine Deneuve sau Isabelle Adjani.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola