Evenimentul Istoric > Articole online > A fost Papa vreodată căsătorit?
Articole online

A fost Papa vreodată căsătorit?

Papa Ioan al VII-lea

O regulă de bază pentru a deveni Papă este celibatul. Toți mai mulți se întreabă dacă așa a fost tot timpul sau au existat cardinali căsătoriți care au ocupat funcția de Papă.

Realitatea este că în ultimii aproape 800 de ani nu au existat astfel de cazuri, însă înainte de secolul al XIII-lea au fost patru cardinali căsătoriți care au fost aleși Suverani Pontifi.

Înainte de 1268 au fost patru astfel de cazuri: Papa Sf. Hormisdas (514-123), Adrian al II-lea (867-872), Ioan al XVIII-lea (1003) și Clement al IV-lea (1265-1268).

În cazul lui Hormisdas există circumstanțe atenuante fiindcă soția sa decedase în momentul în care a fost ales Papă. 

Papa Ioan și Clement au avut cinci copii, trei băieți și două fete, care au ocupat diverse funcții în interiorul Bisericii Catolice.

Un caz tragic este cel al Papei Adrian al II-lea. El a fost ales Papă la vârsta de 75 de ani și locuia împreună cu soția Ştefania și fata lor în Palatul Laterano, scrie revista de istorie a BBC.

Alte surse indică faptul că mariajul a fost în timpul tinereții sale, iar cei doi nu mai formau un cuplu în acte din momentul în care el a intrat in rândurile bisericii, însă au locuit întotdeauna împreună.

Cert este că cele doua femei au fost răpite și ucise de un bărbat numit Eleutherius. Acesta era îndrăgostit de fiica Papei, însă familia și fata se opuneau relației.

Celibatariatul nu a fost însă respectat de mulți. Poate cel la mai elocvent caz este cel al Papei Alexandru al VI-lea (1492-1503).

El  a avut numeroase amante și cel puțin zece copii ilegitimi, printre care și Lucrezia Borgia, “femeia fatală” care la intervenția Papei a ajuns Guvernator de Spoleto, deși funcția era destinată numai cardinalilor.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola