Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > A fost otrăvit Papa care a interzis ordinul în care fusese educat?
Articole online

A fost otrăvit Papa care a interzis ordinul în care fusese educat?

Papa Clement al XIV-lea, în al cărui pontificat a fost interzis Ordinul Iezuiţilor (1773), s-a născut la 31 octombrie 1705, la Sant’ Arcangelo din Romagna.

Giovanni Vincenzo Antonio Ganganelli, numele de mirean, a fost educat de către iezuiţi la Rimini, iar în 1724, a intrat în Ordinul Călugărilor Franciscani. A fost făcut cardinal, în 1759, de către papa Clement al XIII-lea. Ganganelli a fost ales papă la 19 mai 1769, sub numele de Clement al XIV-lea.

Conclavul pentru alegerea sa s-a desfăşurat din 15 februarie 1769, influenţat de manevrele politice ale reprezentanţilor puterii catolice, care se opuneau iezuiţilor, în special regele portughez Josif I.

Papa Clement al XIV-lea a anunţat la 21 iulie 1773 desfiinţarea Ordinului Iezuiţilor, motivându-şi gestul prin faptul că dorea linişte în interiorul bisericii. S-a implicat în diferite probleme pontificale ale Romei, contribuţia sa, fiind diminuată din pricina unei boli, care a fost pusă pe seama otrăviri.

Nu au fost găsite însă dovezi care să confirme otrăvirea sa.

Registration

Aici iti poti reseta parola