Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > A fost descoperită epava vasului de război The Gloucester, care s-a scufundat în urmă cu trei secole. Motivul pentru care britanicii au ținut secretul timp de 15 ani
Istoria universală

A fost descoperită epava vasului de război The Gloucester, care s-a scufundat în urmă cu trei secole. Motivul pentru care britanicii au ținut secretul timp de 15 ani

navă

A fost descoperită epava vasului de război The Gloucester, care s-a scufundat în urmă cu trei secole. Motivul pentru care britanicii au ținut secretul timp de 15 ani

Echipată cu 54 de tunuri și peste 280 de marinari la bord, nava Gloucester a luat parte la mai multe bătălii și a devenit parte a flotei marinei regale după 1660, când regele Carol al II-lea a fost restaurat pe tron.

Ținută secret timp de 15 ani, informația cu privire la descoperirea vasului de război The Gloucester, aparținând Coroanei Britanice, a fost făcută publică vineri de către cercetătorii din Marea Britanie. Potrivit informațiilor Reuters, aceștia au ținut secretul pentru a proteja nava de eventualii căutători de comori.

„Această descoperire promite să modifice în mod fundamental modul în care istoricii înţeleg contextul politic, social şi maritim al secolului al XVII-lea”, a declarat Claire Jowitt, profesoară de istorie la University of East Anglia. „Este un exemplu extraordinar de moştenire culturală de importanţă naţională şi internaţională”, a adăugat Jowitt, citată de Agerpres.

După ani de căutare și o mulțime de speculații cu privire la locația navei Gloucester, fraţii Julian şi Lincoln Barnwell au descoperit-o în 2007, pe jumătate îngropată pe fundul mării la 45 km în larg. Se pare că nava s-a scufundat în 1682, după ce s-a lovit de un banc de nisip:

„În timpul unei scufundări, primul lucru pe care l-am văzut a fost un tun mare ce stătea pe nisipul alb şi a fost o imagine uluitoare şi extrem de frumoasă”, a povestit Lincoln Barnwell.

Scufundarea navei a fost la un pas să schimbe cursul istoriei

Pe epavă se aflau diferite artefacte istorice, printre care o sticlă ce purta un sigiliu cu însemnele familiei Legge – din care se trage primul preşedinte al Statelor Unite, George Washington.

„Pentru că vasul s-a scufundat foarte rapid, nimeni nu a avut timp să salveze ceva din lucrurile de valoare aflate la bord”, susţine Claire Jowitt, care a descris epava folosind expresia „o extraordinară capsulă a timpului”.

Printre obiectele descoperite pe epavă se numără şi echipamente de navigaţie folosite în acele vremuri, bunuri personale, haine şi sticle de vin – unele dintre ele cu conţinutul intact.

La şase ani după scufundarea vasului The Gloucester, regele catolic Iacob al II-lea a fost detronat de ginerele şi nepotul lui, protestantul William de Orania, în timpul „Revoluţiei Glorioase” din 1688, eveniment ce a deschis drumul pentru viitoarea monarhie constituţională britanică.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola