Evenimentul Istoric > Articole online > A fost descoperită Betsaida, satul Apostolilor Petru și Andrei
Articole online

A fost descoperită Betsaida, satul Apostolilor Petru și Andrei

După descoperirea în 2017 a sitului arheologic de la El-Araj, pe malul nordic al Mării Galileii, situat între locurile biblice Caperna și Gherghesa, arheologii israelieni au anunțat pe 19 iulie 2019 că acesta este un alt loc biblic, satul de pescari în care s-au născut apostolii Petru și Andrei.

Mai mult, directorul săpăturilor arheologice, Mordechai Aviam afirmă că au găsit urmele unei biserici bizantine desăre care cred că a fost construită deasupra casei apostolilor Petru și Andrei.

Urmele bisericii corespund descrierii pe care arhiepiscopul Willibald (700-787) a făcut-o cu ocazia vizitei sale la Betsaida, în anul 725. Atunci, el nota că fusese construită o biserică pe locul casei unde locuiau Petru și Andrei. Aviam explică: „Între Capernaum și Gherghesa, nu există decât un singur loc pe care acest călător din secolul VIII îl descrie ca fiind o biserică, iar acesta e aici.”

„Structura este cea a unei biserici, elementele (construcției) datează din epoca bizantină, mozaicurile de pe sol sunt tipice” acestei perioade, adaugă arhitectul, citat de AFP.

Preofesorul american Steven Notley, care participă ca asociat la săpăturile de la El-Araj, este de un optimism mai prudent. El susține că este nevoie de continuarea lucrărilor pentru a stabili cu certitudine că acest loc este chiar Betsaida din Noul Testament. Ar fi ideal, spune el, „să găsim o inscripție care să precizeze în cinstea cui a fost construită biserica”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola