Evenimentul Istoric > Articole online > A fost ales cuvântul anului pandemiei de COVID-19
Articole online

A fost ales cuvântul anului pandemiei de COVID-19

Dicţionarul Collins a anunţat că „lockdown” a fost desemnat cuvântul anului 2020, în guvernele lumii şi-au petrecut cea mai mare parte din 2020 încercând să controleze pandemia de coronavirus.

Potrivit Collins, cuvântul pe care îl defineşte drept „impunerea unor restricţii stricte privind călătoriile, interacţiunea socială şi accesul la spaţiile publice” a fost ales pentru că reprezintă o „experienţă unificatoare pentru miliarde de oameni din întreaga lume“.

Şase din zece cuvinte selectate pe lista scurtă au fost asociate pandemiei, printre acestea numărându-se coronavirus, autoizolare şi distanţare socială.

La nivel mondial au fost înregistrate peste 50,2 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi peste 1,2 milioane de decese asociate COVID-19, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Collins a precizat, potrivit Agerpres, că a înregistrat peste 250.000 de utilizări ale cuvântului „lockdown” în 2020, prin comparaţie cu doar 4.000 în anul precedent.

Printre cuvintele incluse pe lista scurtă s-a numărat şi TikToker, pe care Collins îl defineşte drept „o persoană care distribuie sau apare în mod regulat în înregistrări video pe TikTok”, o aplicaţie de partajare video.

Cuvântul BLM, prescurtarea Black Lives Matter, a figurat, de asemenea, pe lista scurtă. Collins îl defineşte drept „o mişcare care militează împotriva violenţei şi opresiunii rasiale”.

BLM a început sub forma unei mişcări online declanşate de uciderea adolescentului neînarmat afro-american Trayvon Martin, în 2012, în Statele Unite.

Registration

Aici iti poti reseta parola