Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > A cam îmbătrânit și cea care i-a dat viață lui Bonnie iubita lui Clyde
Articole online

A cam îmbătrânit și cea care i-a dat viață lui Bonnie iubita lui Clyde

A devenit celebră cu rolul din filmul Bonnie and Clyde în care a jucat alături de Warren Beaty şi Gene Hackman, pentru care a primit o nominalizare la Oscar, în 1968, la categoria cea mai bună actriţă în rol principal.

Actriţa Faye Dunaway s-a născut la 14 ianuarie 1941, la Bascom, Florida.

După ce a absolvit liceul în 1958, a urmat cursurile Universităţii Florida din Gainesville pentru a urma o carieră în domeniul educaţiei, însă mai târziu s-a transferat la Şcoala de Arte Frumoase din cadrul Universităţii din Boston.

După obţinerea diplomei de licenţă în domeniul artelor frumoase în 1962, a refuzat oportunităţile de a studia în acest domeniu şi în acelaşi an a acceptat să joace în producţia de teatru ‘A Man for all Seasons.

În următorii trei ani a mai jucat în patru piese.

Prima ei apariţie pe micul ecran a fost în seria TV „Seaway”, în 1965.

Doi ani mai târziu, şi-a câştigat renumele cu rolul din celebrul film Bonnie and Clyde.

Ulterior, a interpretat roluri alături de actori precum Steve McQueen în pelicula The Thomas Crown Affair (1968), Jack Nicholson în Chinatown (1974) şi Robert Redford în Three Days of the Condor (1975).

A continuat cu filme precum Little Big Man (1970) şi The Three Musketeers: The Queen’s Diamonds (1973).

În 1977, a fost distinsă cu premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru prestaţia din filmul Network.

În 1988, a fost nominalizată pentru premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă într-o dramă pentru interpretarea din filmul Barfly’, unde a jucat alături de Mickey Rourke.

Una dintre performanţele sale cele mai apreciate a fost rolul din seria TV Columbo (1993) pentru care a fost nominalizată, în 1994, la categoria cea mai bună actriţă într-un mini-serial sau film TV, la Globul de Aur.

În octombrie 2014, Faye Dunaway a fost invitată de onoare la Festivalul de film Lumiere de la Lyon, unde a adus un omagiu cinematografiei.

În 2017 a jucat în peliculele The Case for Christ şi Inconceivable.

 

Sursa: Agerpres

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola