Ziua Deţinuţilor Politic Anticomunişti a fost marcată astăzi în capitală şi în mai multe oraşe.
Astfel, la Monumentul „Aripi” din Piaţa Presei Libere din Bucureşti a avut loc o slujbă de pomenire a celor care au murit în perioada 1944 -1989 în închisori, lagăre, deportări sau în alte forme de opresiune.
A urmat o ceremonie de depunere, cu onoruri militare, a coroanelor de flori din partea principalelor instituţii ale statului şi ale asociaţiilor foştilor deţinuţi politici, transmite Rador.
800 de mii de morți
Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, în timpul regimului totalitar de aproape o jumătate de secol, în ţara noastră au existat 44 de penitenciare şi 72 de lagăre de muncă forţată în care au fost trimişi deţinuţii politici. Potrivit aceleiaşi surse, peste trei milioane de români au suferit în regimul comunism, dintre care 800 de mii au murit.
Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in România (IICCR), în timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată destinate deținuților politici.
Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România a ajuns la concluzia că în jur de 600.000 de persoane au fost condamnate pe criterii politice, în perioada 1945-1989.
„Monumentul din fotografia atașată îl reprezintă pe deținutul politic, cel care este la pământ, nu renunță, se ridică și continuă lupta! Această lucrare impresionantă se poate vedea în pădurea de la Cărbunari, jud. Maramureș”, a scris pe contul său de Facebook Ion-Andrei Gherasim, directorul executiv al Fundației Corneliu Coposu.