Evenimentul Istoric > Articole online > 500 de ani de la prima călătorie în jurul lumii
Articole online

500 de ani de la prima călătorie în jurul lumii

S-au împlinit 500 de ani de când cele cinci corăbii care au compus flota expediției – Trinidad, San Antonio, Concepción, Victoria şi Santiago -, aflate sub comanda lui Fernando Magellan, au părăsit orașul spaniol Sevilla navigând pe fluviul Guadalquivir până în San Lucar de Barrameda, în prima călătorie în jurul lumii.

În 1519, la 10 august, Fernand de Magellan a început primul tur al lumii din istorie, celebrul explorator inspirându-i și pe alți navigatori să descopere lumea. 

El este cel care a dat și numele actual Oceanului Pacific.

După ce a îndurat o mulțime de furtuni îngrozitoare, Magellan a străbătut strâmtoarea care astăzi îi poartă numele, în noiembrie 1520. 

Apele în care au pătruns corăbiile sale s-au nimerit să fie calme, la acea vreme. În consecință, au fost botezate cu numele de „Mar Pacifico” (marea liniștită). Așa s-a ales Pacificul cu un nume pașnic, deși apele sale nu sunt deloc liniștite.

Expediția lui Magellan, de circumnavigație a Pământului, este una dintre cele mai importante din epoca marilor descoperiri geografice.

După ce a participat la cucerirea portugheză a rutei mirodeniilor, el și-a oferit serviciile Coroanei spaniole și viitorului Împărat Carol Quintul.

O flotă formată din 5 nave la bordul cărora se aflau 237 de persoane a ridicat, la 10 august 1519, ancora din portul spaniol Sevilla, cu intenţia de a naviga spre Insulele Moluce, trecând prin Vest pentru a găsi trecerea dintre oceanele Atlantic şi Pacific şi a reveni acasă la capătul unei călătorii în jurul lumii. 

Trecerea dintre oceane, o strâmtoare care îi poartă numele lui Magellan, a fost descoperită doar în octombrie 1520, când din flotă mai făceau parte doar 3 vase. 

Expediția a trecut strâmtoarea și a ajuns la oceanul pe care l-a denumit ”Pacific”.

Numai unul dintre vase avea să revină în Spania, în septembrie 1522, având la bord doar 18 supravieţuitori. 

Însuşi Magellan murise în timpul expediţiei pe care o condusese, într-o confruntare cu băştinaşii insulei Mactan, din arhipeleagul filipinez, în aprilie 1521.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola