50 de ani de când un chinez a ajuns președintele unui stat non-asiatic

 

Era o perioadă tumultumoasă a istoriei, cu o ascensiune fulminantă a naționalismului și a xenofobiei, însă un stat avea să dea un exemplu greu de înțeles pentru unii chiar și după 50 de ani.

Arthur Chung s-a născut la 10 ianuarie 1918 din tată chinez și mamă din Trinidad și avea să devină primul președinte chinez al unui stat non-asiatic. Familia tatălui său ajunsese pe teritoriul Guyanei încă din 1853.

În 1970, Chung a fost ales președintele Guyanei, statul sud-american de pe coasta Atlanticului, aflat între Venezuela și Surinam.

Populația lui a fost dintotdeauna o mixtură de imigranţi din Africa, India, China, Portugalia și alte țări ale lumii.

Chung s-a născut în colonia britanică Guyana și a fost educat în Anglia. El s-a creștinat și a devenit membru al Bisericii Anglicane.

A profesat ca avocat, iar în 1954 s-a întors în Guyana, unde a devenit judecător, inclusiv la Curtea Supremă.

În 1970 a fost ales primul președinte al Guyanei independente.

Avea 53 de ani și devenea primul președinte chinez al unui stat non-asiatic și primul președinte al unui stat caribian anglofon, scrie thingsguyana.com.

A fost șeful statului timp de zece ani. Prima sa vizită de stat a efectuat-o în Marea Britanie, dar a fost primit și în India, China, Coreea de Nord (întâlnire cu Kim Il Sung) și chiar și de Josip Broz Tito în Iugoslavia.

A decedat în 2008 la vârsta de 91 de ani.

După mandatul său, populația din Guyana a ales în funcția de președinte descendenți ai unor imigranți europeni, africani și din India, devenind astfel țara cu cel mai pronunțat caracter multietnic din lume.

Parteneri