Evenimentul Istoric > Articole online > 31 august – 8 septembrie 1994. Retragerea tuturor trupelor străine din Berlin
Articole online

31 august – 8 septembrie 1994. Retragerea tuturor trupelor străine din Berlin

La 31 august 1994, cancelarul german Helmut Kohl, însoțit de președintele rus Boris Elțîn, prezidează ceremoniile marcând încheierea retragerii trupelor ruse din Berlin.

Această retragere a fost prevăzută de acordul ”2+4”, încheiat în septembrie 1990 între cele două Germanii (Federală și Democrată) și cele patru puteri, Statele Unite, URSS, Marea Britanie și Franța.

După prăbușirea comunismului în Republica Democrată Germană (RDG), statutul aparte al Berlinului ca zonă specială aflată sub controlul celor patru puteri a încetat să mai existe.

Berlinul a devenit capitala Germaniei unificate, statut recunoscut prin lege votată de Bundestag în iunie 1991.

Guvernul vest-german a cerut aliaților să-și mențină prezența militară în Berlin până la retragerea completă a forțelor ruse (foste sovietice) de pe teritoriul fostei Germanii Răsăritene. Retragerea rușilor s-a încheiat la 31 august, astfel că la 8 septembrie s-au desfășurat ceremonii care au marcat retragerea tuturor trupelor străine din Berlin.

Presa moscovită subliniază, în ansamblu, caracterul istoric al acestei retrageri, fără precedent ca anvergură și rapiditate. ”Ultima pagină a celui de-al Doilea Război Mondial a fost întoarsă”, nota cotidianul rus Rossiskaia Gazeta.

Presa rusă a asigurat o consistentă acoperire mediatică evenimentului, Ostankino, principalul post de televiziune, a difuzat în direct întreaga ceremonie de la Berlin.

Cotidianul Sevodnia notează că în afara premierului Viktor Cernomîrdin, la ultima paradă de la Berlin au asistat cei mai importanți lideri ruși.

Iritată că nu a fost invitată la festivitățile de la 8 septembrie, alături de Aliații occidentali, Rusia a dorit să dea o notă importantă acestei ceremonii organizate special pentru ea de autoritățile germane, comentează cotidianul francez Le Monde.

Totalul compensațiilor financiare oferite de Germania pentru această retragere a ajuns la 15 miliarde de mărci germane.

În aceeași zi, ultimele trupe ruse au părăsit, mai discret, Letonia și Estonia, ca aplicare a acordurilor încheiate în aprilie și iulie.

Ele părăsiseră Lituania în august 1993 și Polonia, în septembrie același an.

La 8 septembrie s-a desfăşurat așadar, la Berlin, ceremonia plecării trupelor aliate occidentale (americane, britanice şi franceze) prezente în Berlinul de Vest după anul 1945.

Ceremonia a avut loc în prezenţa preşedintelui Franţei, François Mitterrand, a premierului britanic, John Major, a secretarului de stat american, Warren Christopher, şi a cancelarului german, Helmut Kohl. 

Toate aceste evenimente consacră încheierea procesului de reunificare a Germaniei.

Dincolo de festivism, la Moscova se instala amărăciunea. Retragerea din Germania și din țările baltice are, în ciuda discursurilor oficiale, o alură de înfrângere, scrie Le Monde.

Pentru Nezavisimaia Gazeta, Rusia este ”umilită și izolată pe scena internațională”.

În anumite cercuri ale Armatei condițiile retragerii sunt acceptate cu greu. Dispariția avantajelor financiare, cum ar fi plata unei prime de 800-1.000 de mărci germane, este una dintre marile probleme.

Mulți ofițeri nu au obținut apartamentele care le fuseseră promise și au fost nevoiți să trăiască în barăci și corturi, potrivit Le Monde.

Ministrul Apărării, Pavel Gracev, și-a arătat nemulțumirea: retragerea din Germania, a spus el, trebuia eșalonată pe 15 ani, nu 4, pentru a se putea evita ca Armata să se confrunte cu dificultăți sociale, așa cum a fost cazul, mai scrie sursa citată.

SURSE: berlin.de / washingtonpost.com / universalis.fr / lemonde.fr

 

Registration

Aici iti poti reseta parola