Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 27 octombrie 1994: Populația penitenciară din SUA depășește un milion de deținuți
Articole online

27 octombrie 1994: Populația penitenciară din SUA depășește un milion de deținuți

protest

27 octombrie 1994: Populația penitenciară din SUA depășește un milion de deținuți

Cifra – 1.012.851 de bărbați și femei se aflau în închisori de stat și federale – nu include nici măcar închisorile locale, unde se estimează că sunt deținuți aproximativ 500.000 de prizonieri, de obicei pentru perioade scurte. Creșterea, datorată legilor mai dure de condamnare, a făcut ca Statele Unite să fie pe locul al doilea în lume, după Rusia, în ceea ce privește rata de încarcerare la acea vreme. Astăzi, SUA au cea mai mare rată de încarcerare din lume.

Din caracteristicile populației penitenciare în 1994, marea majoritate a deținuților erau bărbați și se aflau în spatele gratiilor pentru condamnări legate de droguri, în timp ce în spatele gratiilor se afla un număr extrem de disproporționat de afro-americani în comparație cu distribuția acestora în societatea americană în ansamblu – mai mult de jumătate dintre deținuții națiunii erau afro-americani, în timp ce afro-americanii reprezentau doar 13% din totalul populației americane. Acest dezechilibru rasial era prezent și în cazul celor 2 890 de prizonieri condamnați la moarte în 1994 – 42% dintre prizonierii condamnați la moarte erau afro-americani, ceea ce a dus la continuarea disputelor rasiale.

Registration

Aici iti poti reseta parola