Se împlinesc 15 ani (2004) de când un comando islamist terorist format din ceceni și cetățeni din Ingusetia, cu 32 de membri, a luat ostatici peste 1.300 de copii şi părinţi în Şcoala nr. 1 din oraşul din republica Osetia de Nord, din Federația Rusă. În clădire au fost amplasate dispozitive explozive, iar totul s-a transformat în Iad.
Trei zile au fost ținuți fără mâncare și apă.
Părinți și copii, laolaltă, au trăit un calvar. Tentativele de negociere între autorități și atacatori nu a oferit decât rezultate nesemnificative.
Explozia care a provocat panica
În ziua de 3 septembrie, o dublă explozie produsă în interiorul școlii a provocat panică. Copiii au încercat să fugă, sub gloanțele autorilor luării de ostatici, care zburau în stânga și în dreapta.
Aceste explozii i-au împins pe cei de la forțele speciale să lanseze asaltul, într-un haos total, scrie Le Nouvel Observateur.
Teroriștii cereau retragerea rușilor din Cecenia.
Asaltul lansat de forțele de Securitate s-a transformat în masacru, scrie cotidianul francez La Croix.
Un număr de 334 de civili și-au pierdut viața, dintre care 186 erau copii.
În afara celor uciși, 700 de persoane au fost rănite, iar 12 membri ai forțelor special și-au pierdut viața.
Masacrul a fost revendicat de liderul radical separatist cecen Şamil Basaev.
Rană deschisă
Pentru mulți dintre locuitorii orașului viața s-a oprit în acele zile negre din septembrie, iar pentru restul lumii Beslan rămâne unul dintre locurile în care oroarea a atins una dintre culmile sale.
Și astăzi rămân multe necunoscute cu privire la acel atac, de la numărul teroriștilor și câți au scăpat, la felul în care au acționat autoritățile inclusiv prin cenzurarea presei.
Tragedia de la Beslan a avut efecte pe termen lung: s-au înăsprit legile antiterorism și au fost sporite puterile serviciilor de securitate, iar președintele rus Vladimir Puțin și-a consolidat puterea printr-o serie de reforme federale.
Încă mai așteaptă răspunsuri
Duminică, la marcarea împlinirii a 15 ani de la masacrul inocenților de la Beslan, rudele celor uciși în 2004 au declarat că încă așteaptă răspunsuri de la autoritățile ruse, acuzate de minciună și de incompetență.
Potrivit Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), autoritățile nu au pregătit această operațiune, minimalizându-i riscurile. CEDO a scos în evidență în 2017 erorile acestei intervenții, lipsurile din structura de comandament și lipsa de coordonare a echipelor de intervenție, cerând Rusiei să restabilească adevărul și să condamne problemele din această intervenție.
”Din păcate, niciuna dintre concluziile Curții Europene nu a fost luată în seamă, iar asta e trist”, a declarat duminică președinta grupului Mamelor din Beslan, Suzana Dudieva.
În școala ororii a fost organizată o slujbă religioasă și o ceremonie de comemorare a victimelor, la care participarea a fost numeroasă.
Potrivit CEDO, Rusia ar fi putut împiedica luarea de ostatici de la Beslan și a dat dovadă de erori în gestionarea cazului.