“Unica posibilitate de a evita răspândirea bolilor prin ţiganii nomazi este stabilitatea acestora pe lângă măsurile sanitare generale această măsură se va isbi de rezistenţa mare a ţiganilor şi trebue date de acea ordine severe poliţieneşti.
Dar în aceaş măsură trebue să se procure ţiganilor mijloace de existenţă. Acestea constau în muncile agricole la proprietarii rurali mari şi mici.
Ţiganul cunoscut ca leneş ar trebui obligat la lucru prin măsuri speciale de constrângere. De oarece pedeapsa cu închisoare ar avantaja numai lenevia lui ar fi aicea în mod escepţional locul de corecţiune corporală.
Pentru ca la atari corecţiuni să nu se depăşească măsura periclitării sănătăţii sale, această executare a pedepsei ar trebui rezervată anumitelor organe sub prescripţiuni lămurite de executare, fie poliţiei rurale, fie autorităţii comunale.
Prin stabilitatea ţiganilor se va uşura şi plaga furturilor”.
Prin acelaşi ordin comunica că se interzice: 1. Vânzarea oricăror mărfuri din traficul comercial cu un adaus care ar depăşi cu mult profitul obişnuit în timp de pace.
2. de a contribui, din lăcomie de câştig, ca o marfă din traficul comercial să se scumpească, prin predarea din mână în mână la preţuri din ce în ce mai mari.
3. de a depăşi orce preţ maximal fixat de Comandatură. La aceste preţuri predarea este impusă. Vânzătorilor care nu predau mărfurile lor cu preţurile mai jos notate şi le retrag din vânzare li se confiscă marfa.
Contravenţiuni la interzicerile sub No. 1-3 se vor pedepsi de către Comandant sau Justiţia Militară cu amendă până la 3000 de Mărci sau închisoare până la 6 luni după alegere sau simultan.
Preţuri Maximale
Făină cal. 1 – 33 Bani p. Kg.
Făină cal. II şi III – 30
Tărâţă – 10
Porumb – 18
Orz – 18
Mălai – 24
Grâu – 24
Griş – 27
Pâine – 140 Gr. 5 bani
Carne de vacă – lei 1.40 pr. Kg.
Seu – 1.20
Carne de porc – 1.80
La carne e permis un adaus de oase de cel mult 25%.
Ouă – bucata 10 bani
Brânză de oaie – Lei 1 p. Kg
Lapte de vacă – 0,50
Iaurt – 5
Morcovi – 2 p. 100 bucăţi
Varză – 8
Mere – 0.80
Săpun de rufe verde – 1.50 p. Kg.
Sare în bucăţi – 0.20
Interzicerea tăerei de păsări din 22.1.1917 se ridică pentru găini, rămase însă în vigoare pentru găini ouătoare cum şi pentru toate celelalte păsări.
Craiova, 20 mai 1917
Comănduirea, SCHWABE, Maior şi Comandant”.
Sursa articolului: Documente privind istoria Craiovei în timpul primului război mondial, coordonator Mihaela Dudu