Evenimentul Istoric > Articole online > 1500 de corăbii scufundate, o atracție turistică inedită pe fundul lacului Michigan
Articole online

1500 de corăbii scufundate, o atracție turistică inedită pe fundul lacului Michigan

Marile Lacuri au reprezentat timp de sute de ani o cale de transport pentru locuitorii din Michigan. Conform arcgis.com, pe fundul lacului se află mii de vase naufragiate, de la corăbii, la feriboturi și nave mai moderne.

Fundul lacului este un adevărat cimitir de epave, 38.000 de mile pătrate care așteaptă să fie explorate. Epavele reprezintă o cronică din lemn și fier a istoriei arhitecturii navale.

Foarte puțini oameni au însă acces la ele. Există și riscul ca aceia care fac scufundări pentru a le descoperi să pericliteze integritatea artefectelor importante pentru istoria Michiganului.

Aplicaţie

Fiind vorba de un lac cu apă dulce și rece, epavele s-au conservat excepțional de bine, însă este nevoie de intervenția specialiștilor pentru ca această bucată de istorie să rămână accesibilă și generațiilor viitoare.

În acest sens, experții au cartografiat fundul lacului, au stabilit numărul aproximativ al epavelor existente și au pus la dispoziția turiștilor o aplicație online și pentru mobile: Michigan Shipwrecks Web App.

Este vorba de o hartă interactivă unde cei interesați pot găsi epave și date legate de acestea. Pot căuta locația și denumirea acesteia, au acces la imagini unice de pe fundul mării în format street-view. Pot descărca din aplicație o hartă pentru a avea o perspectivă de asamblu.

Experții atrag atenția că este o muncă în plină desfășurare, harta este în continuă schimbare și există riscul ca nu toate informațiile online să fie și conforme cu ceea ce găsesc la fața locului.

Harta indică și gradul de dificultate a scufundării pentru atingerea fiecărei epave. Există trei categorii: începători (B), intermediari (I) și avansați (A).

Istorie subacvatică

Fie că sunteți începători sau avansați, organizatorii promit o experiență unică în materie de istorie subacvatică.

În 1980, statul Michigan a adoptat o serie de legi pentru protejarea epavelor de pe fundul Marilor Lacuri, astfel încât acestea să rămână un obiect de studiu și pentru generațiile viitoare.

A creat și un centru de conservare, manageriat de o echipă de voluntari.

Astăzi sunt 13 astfel de centre, unul dintre ele, Thunder Bay, fiind declarat în 2000 Sanctuar Maritim Național. O lege dată de statul Michigan în 1994 garantează iubitorilor de scufundari accesul la epave.

Legea federală din 1987, cu privire la epavele abandonate, solicita fiecărui stat să ofere “acces rezonabil” în zona epavelor.

Accesul rezonabil este definit ca garantarea explorării recreaționale a zonei în care este epava. Legea nu permitea însă mișcarea sau sustragerea de artefacte, nici pentru suveniruri personale și cu atât mai puțin pentru comercializare.

Mottoul campaniei este: ”Faceţi doar fotografii, lăsați în urme doar bule”.

Registration

Aici iti poti reseta parola