Evenimentul Istoric > Articole online > 11 februarie: Legenda nașterii Japoniei
Articole online

11 februarie: Legenda nașterii Japoniei

Acest eveniment, consemnat în două cărți sacre redactate în secolul VIII d.Hr., Kojiki și Nihongi, este considerat momentul nașterii legendare a Japoniei.

Cele două cărți povestesc cum în cer și pe pământ s-au succedat mai multe generații de divinități, până când s-au născut zeul Izanagi și sora sa, Izanami. Din unirea celor doi s-a născut arhipelagul nipon și zeitățile care îl populează („kami”).

Cum Izanami moare în chinurile facerii, zeița Soarelui, Amaterasu Omikami se naște la puțin timp din ochiul drept al tatălui ei, Izanagi.

Bătută de fratele ei, Susano, Amaterasu fuge și se ascunde într-o grotă, astfel că lumea este văduvită de frumusețea și lumina soarelui. Celelalte divinități folosesc un vicleșug pentru a o scoate pe Amaterasu afară: ele îi spun că au văzut o zeiță este cea mai frumoasă din tot ce a fost creat vreodată.

Curioasă și geloasă, Amaterasu iese și își vede imaginea într-o oglindă pregătită dinainte de celelalte zeități: ea era cea mai frumoasă!

Zeița se împacă cu fratele său, Susano, și unirea lor continuă linia nașterilor până la apariția lui Jimmu Tennô, primul împărat al Japoniei.

În 1872, împăratul Meiji face din 11 februarie ziua națională a întemeierii Imperiului. Desființată în 1945 de americani, ea va fi restabilită ca sărbătoare națională în 1966.

Registration

Aici iti poti reseta parola