Evenimentul Istoric > Articole online > 10.000 de arestări într-o singură zi!
Articole online

10.000 de arestări într-o singură zi!

Reproduc un fragment din acel ordin care a dus la peste 10.000 de arestări operate într-o singură zi:

” În baza Ordinului Direcţiunii Generale a Siguranţei Statului se expun următoarele:

  1. Arestarea legionarilor reîntorşi din Germania după 23 august 1944 şi a celor ce trăiau ascunşi şi s-au legalizat în urma Ordinului din 10 decembrie 1945.
  2. Arestarea elementelor legionare care s-au încadrat în partidele istorice, adică în fostul PNŢ, PNL şi Partidul Social Democrat Independent după 23 august 1944 şi au avut de la această dată până azi o activitate ostilă regimului democrat.
  3. Arestarea legionarilor care, constituiţi în organizaţii, au fost descoperiţi după 6 martie 1945, trimişi în cercetări şi puşi în libertate în decembrie 1945 în baza ordinului Ministerului Afacerilor Interne.
  4. Arestarea persoanelor identificate ca activitate în organizaţii legionare.

Modul de execuţie:

Pe baza evidenţei avute, se vor constitui tabele cu persoanele ce urmează a fi arestate, stabilind domiciliul persoanelor şi al rudelor şi al cunoscuţilor. Echipa formată din trei persoane. Şeful ei va fi de la Siguranţă. Şeful echipei va primi plicul închis numai în momentul plecării la operaţie, neavând voie de a-l deschide înainte de plecare. Cu o oră înainte de plecare se vor convoca şefii echipei şi se vor instrui cum să pătrundă în imobil, cum se face percheziţia, cum se face când nu-l găseşte, capcane, ţinerea pe loc a celor din casă şi interogarea pe loc spre a afla unde-i cel cunoscut. La ieşire se va lăsa după ridicare un post fix ce stă înăuntru, ce stă într-un loc să vadă mereu afară. Cei ce vin, să reţie şi ei până se termină operaţiunile. Personalul convocat va sta în localul Siguranţei. Până ce se termină operaţiunea, la telefon nu vorbeşte nimeni. Personalul poliţienesc la oraş, jandarmii la ţară. Maşini, jeep-ul Prefecturii, comandant, Primărie.

Măsuri după operaţie:

  1. Arestaţii din organizaţii imediat cercetaţi spre a stabili şi aresta legăturile. Cei ce nu fac parte din organizaţii, dacă nu trebuie imediat cercetaţi, vor fi imediat transportaţi la penitenciarul judeţean şi în arest propriu până la noi dispoziţiuni.
  2. Paza exterioară se va întări cu jandarmi.
  3. Acţiunea informativă se va intensifica pentru a cunoaşte starea de spirit a populaţiei. Identificarea altor elemente.
  4. Măsuri de pază la instituţii mai importante: Prefectură, Poştă, Telefoane.

Operaţiunea începe în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, la ora 2.”

Începând cu primăvara lui 2017, ziua de 14 Mai este Zi Națională de Cinstire a Martirilor.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola