Evenimentul Istoric > Articole online > 10.000 lire sterline, premiu pentru primul zbor între Marea Britanie şi Australia. Cine a luat banii
Articole online

10.000 lire sterline, premiu pentru primul zbor între Marea Britanie şi Australia. Cine a luat banii

Guvernul australian oferise 10.000 de lire sterline pentru primii australieni care aveau să înregistreze această performanţă în mai puţin de 30 de zile şi în anumite condiţii stabilite după o consultare cu Royal Aero Club.

Zborul trebuia să se încheie până la mijlocul nopţii de 31 decembrie 1920. Au fost şase înscrieri, scrie agerpres.ro.

La 12 noiembrie 1919, fraţii Ross şi Keith Smith, împreună cu sergentul Wally Shiers şi sergentul James Mallett (Jim) Bennett, mecanici, au decolat de pe Hounslow Heath Aerodrome, aflat în apropiere de Londra, spre Australia, într-un aparat de zbor Vickers Vimy.

Condiţii extreme

Încă de la început au întâmpinat condiţii extreme – de la o furtună de zăpadă la decolare, care le-a îngheţat sandvişurile, până la lovituri provocate de păsări şi piste insuficient de lungi pentru Vickers Vimy WWI Bomber.

Au zburat pe deasupra oraşelor Lyon, Roma, Cairo, Damasc, Basra, Karachi, Delhi, Calcutta, Akyab, a hipodromului de la Rangoon, Singora (Songkhla) (în Siam au avut parte de ploi abundente, o situaţie pe care nu au estimat-o), Singapore, Batavia şi Surabaya, unde aeronava a fost blocată şi au fost nevoiţi să folosească o pistă de aterizare improvizată din rogojini de bambus.

Cursa a surprins întreaga lume, iar telegramele lui Ross de la fiecare oprire de-a lungul traseului parcurs au fost primite cu un interes enorm.

Aterizarea

La 10 decembrie 1919, după 28 de zile, când au aterizat în localitatea Darwin, 1.500 de oameni erau adunaţi pentru a-i saluta pe noii eroi.

Cei patru şi-au împărţit premiul de 10.000 lire sterline. Fraţii Smith au fost înnobilaţi ca recunoaştere a realizări lor.

Proiectat iniţial ca un bombardier din Primul Război Mondial, Vickers Vimy Mk IV nu a fost inclus niciodată în serviciul activ.

Propulsat de motoarele gemene Rolls Royce şi având cabina deschisă, Vimy putea ajunge la o viteză maximă de 177 km/h, transportând 2.300 litri de combustibil.

Cei doi fraţi au finalizat călătoria de 17.910 kilometri dintre Marea Britanie până în Australia în 135 de ore (timp efectiv de zbor), cu o viteză medie de 137 km/h, potrivit www.sl.nsw.gov.au.

CREDIT FOTO: State Library of South Australia

Registration

Aici iti poti reseta parola