Ziua internațională a copilului este sărbătorită diferit pe glob, la 1 iunie, în urma hotărârii adoptate în anul 1949 la Moscova de Federația Internațională Democrată a Femeilor, sau la 20 noiembrie, cu referire la ziua în care s-a adoptat Declarația Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului din 1959.
Indiferent de data sărbătorii, scopul acesteia l-a reprezentat conștientizarea pentru protecția și bunăstarea copiilor.
Primul Război Mondial
Preocupările pentru copii şi pentru drepturile lor au apărut abia din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și s-au manifestat deplin după Primul Război Mondial, când milioane de copii au murit sau au rămas orfani.
În Turcia, Ziua Copilului a fost sărbătorită la nivel național pentru prima dată la 23 aprilie 1920.
Crucea Roșie Internațională, precum și societățile naționale de Cruce Roșie au jucat un rol important în conștientizarea publică asupra necesității protecției copiilor, încercând să diminueze efectele dramatice ale crizei umanitare de la sfârșitul Primului Război Mondial, fără precedent până atunci.
Crucea Roșie Americană a trimis în Europa personal medical și auxiliar încă de la începutul conflictului, 8 milioane de americani înscriindu-se voluntari iar aproape o treime din populația Statelor Unite ale Americii donând bani și produse pentru susținerea acțiunilor umanitare.
În timpul misiunilor umanitare ale Crucii Roșii Americane din 1914-1922 și-au pierdut viața 400 de voluntari, din care 296 erau surori medicale.
Ajutor american pentru copiii victime ale Revoluției Bolșevice
Crucea Roșie Americană a oferit servicii pentru Armata Americană, forțele armate aliate, mai ales cele franceze, dar și pentru prizonierii de război și, în special, asistență umanitară pentru victimele civile ale războiului, în special copii din Europa de Est și Rusia.
Acum 100 de ani, Rusia era devastată de o gravă criză umanitară, provocată de foamete, după aproape șapte ani de război, dintre care ultimii patru de conflict civil.
Copii au fost primele victime, iar Societățile de Cruce Roșie din întreaga Europă, dar mai ales Crucea Roșie Americană, care dispunea de cele mai numeroase fonduri și resurse de personal, au oferit ajutor pentru cei afectați, în pofida dezacordului ideologic cu autoritățile bolșevice. Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii păstrează un valoros fond fotografic al Crucii Roșii Americane, ce ilustrează realitățile războiului și ajutorul oferit cu generozitate în perioada menționată (https://www.loc.gov/photos/?q=american+red+cross).
Documentele păstrate în Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, din care pagina de Facebook a instituției a realizat o scurtă selecție întregesc ansamblul acțiunilor umanitare internaționale din anii 1921-1922, la care a contribuit inclusiv România, ea însăși greu încercată în timpul Marelui Război.
Aceste fotografii și documente ilustrează fragilitatea vieții în fața ororilor războiului, dar și speranța că umanitatea va găsi resurse pentru a-și proteja copiii și viitorul!
La mulți ani tuturor copiilor lumii!