Ziua Păcălelilor, care are la origine un decret regal vechi de peste 500 de ani, și-a păstrat până azi prospețimea primăvăratică. Oamenii adoră să facă farse și să se prostească.
Odată cu dezvoltarea telecomunicațiilor, farsele moderne au început să devină unele planetare.
Iată câteva exemple faimoase:
Apocalipsa vine mâine
Pe 31 martie 1940, prestigiosul Institut științific american Franklin din Philadelphia dă publicității un comunicat care anunță că a doua zi va avea loc sfârșitul lumii.
Știrea este difuzată de postul de radio KYW, însoțită de comunicatul:
„Cele mai mari temeri ale noastre privind sfârșitul lumii sunt confirmate de astronomii de la Institutul Franklin. Oamenii de știință prezic că mâine, la ora 15.00, vine sfârșitul lumii. Nu este o păcăleală de 1 Aprilie. Știrea a fost confirmată de Wagner Schlesinger, director al Planetariului din oraș.”
Panica instalată în sânul populației este teribilă. Ea ia sfârșit abia după ce astronomii au dezmințit știrea. Autorul farsei, purtătorul de cuvânt al Institului Franklin, un anume William Castellini, a fost demis.
Culesul spaghetelor
Pe 1 aprilie 1957, canalul de televiziune, reputat – pe atunci – pentru seriozitatea și sobrietatea sa – difuzează un reportaj bizar. În cantonul elvețian Ticino, de la frontiera cu Italia, țăranii au început culesul spaghetelor.
TV color cu ciorapi de damă
În anul 1962, în Suedia exista un singur post de televiziune, care emitea alb-negru. În cadrul emisiunii de știri din 1 aprilie se anunță că „expertul lor tehnic”, Kjell Stenson, va prezenta un procedeu ce le va permite oamenilor să vadă imagini color pe aparatele lor alb-negru.
I se dă apoi legătura lui Stenson, care, aflat în biroul lui, stă în fața unui televizor. Acesta începe prin a explica principiul procedeului. Discursul său unul foarte tehnic, intrând în detalii despre „natura prismatică a luminii” și despre fenomenul „interferenței dublei fante”.
În sfârșit, ajunge la punctul culminant. Cercetătorii, spune el, au descoperit recent că o țesătură foarte fină plasată în fața unui ecran de televiziune alb-negru face ca lumina să fie dispersată astfel încât imaginea devine una color.
Stenson le spune elespectatorilor că pot experimenta cu ușurință acest principiu folosind materiale pe cale le găsesc la ei acasă: cum ar fi ciorapii de nailon ai doamnelor.
„Expertul” îi îndeamnă să taie o pereche de ciorapi, să învelească televizorul cu ei, și apoi să se așeze la distanța corectă. De asemenea, îi avertizează că ar putea fi necesar să „mișcați mâna foarte încet”, peste nailon, pentru a „alinia” culorile spectrului.
Sute de mii de suedezi au recunoscut ulterior că au căzut victimele acestei farse de pomină.
Cât privește teviziunea color, aceasta a fost introdusă în Suedia abia în 1970. Firește, pe 1 aprilie.
Un ceas electronic în loc de Big Ben
Pe 1 aprilie 1980, tot BBC anunță că orologiul londonez Big Ben va fi înlocuit cu un ceas electronic. Motivul: tehnologia digitală era mai precisă decât bătrânul angrenaj al legendarului ceas.
Știrea stârnește o mare indignare în rândul britanicilor. Sunt însă și destui care încep să se intereseze cum pot fi cumpărate piese din vechiul ceas.
Mai mult, filiala din Japonia a BBC anunță că patru dintre ascultătorii care vor suna la postul de radio vor putea câștiga bucăți din mecanism. Printre cei care înscriși la concurs s-a numărat și un marina japonez care a sunat de pe nava sa, aflată în Oceanul Atlantic.
Se mută Turnul Eiffel
Pe 1 aprilie 1986, ziarul francez Le Parisien publică știrea că Turnul Eiffel va fi mutat din centrul Parisului în viitorul parc Disneyland din Marne-la-Vallée.
Pe locul lăsat liber urma să se construiască un stadion de 35.000 de locuri pentru Jocurile Olimpice din 1992. Numeroși parizieni au crezut și au avut diverse reacții: unii s-au indignat că orașul își pierde simbolul, alții s-au bucurat că scapă de un monument considerat urât și de prost gust.
Nixon se întoarce
Pe 1 aprilie 1992, Richard Nixon, fostul președinte al Statelor Unite, anunță la radio că intenționează să candideze la viitoarele alegeri prezidențiale. Evident, era vorba de o farsă, care însă i-a lăsat mască pe mulți americani.
La 18 ani după scandalul Watergate, falsul Nixon își alesese și un slogan electoral: „Nu am făcut nimic rău, dar promit ca pe viitor să nu mai fac!”
S-a descoperit sătucul lui Asterix
Pe 1 aprilie 1993, ziarul londonez The Independent anunță cî arheologii au descoperit vestigiile sătucului antic al lui Asterix. Acesta s-ar afla la Yaudet, în Bretania, adică exact unde îl imaginase creatorul său, René Goscinny.
Profesori de la Universitățile din Oxford și Brest intră în joc declarând că au descoperit monezi pe care erau imprimați mistreți (hrana preferată a lui Obelix) precum și o excepțională colecție de menhire.
Hamburgerul pentru stângaci
Pe 1 aprilie 1998, Burger King cumpără o pagină întreagă din ziarul USA Today pentru a-și face reclamă la un hamburger pentru stângaci.
Creat pentru cei 32 de milioane de americani care folosesc de preferință mâna stângă, acesta ar conține aceleași ingrediente, doar că ele au fost răsucite cu 180 de grade.
Mii de persoane iau cu asalt fast-food-urile Burger King pentru a încerca noul produs.
Creștinarea numărului Pi
În același an, revista „New Mexicans for Science and Reason” publică un articol care anunța că statul american Alabama intenționează să schimbe valoarea numărului Pi din 3,1416…, considerată „necreștină”, în 3,0, considerată „conformă cu Biblia”.
Ajuns pe internet, articolul face ca autoritățile să fie bombardate cu telefoane și scrisori de protest față de acest sacrilegiu științific.
Interesant este că autorul articolului-farsă era un fizician autentic, Mark Boslough.
Pinguinii zburători
Pe 1 aprilie 2008, BBC lovește din nou: după arborii de spaghete, postul difuzează un reportaj despre descoperirea unei noi specii de pinguini. Pasărea de banchiză ar fi capabilă să zboare, după cum o dovedesc și imaginile surprinse de operatorii britanici.
Eolienele încetinesc Pământul
Pe 1 aprilie 2009, ziariștii de la televiziunea locală Poitou-Charentes a France 3, explică foarte doct că turbinele eoliene ar fi responsabile de o încetinire a mișcării de rotație a Terrei.
Acest efect ar face ca zilele noastre să nu mai aibă în realitate 24 ci 25 de ore, astfel că toate măsurătorile temporale trebuie revizuite.
Farsa s-a bucurat de un succes atât de mare, încăt a fost difuzată și la televiziunea națională.