Octombrie 2018

PREMIUM
 

Marea Unire de la 1918 a pus România în fața unor provocări care i-ar părea stranii românului de astăzi.

PREMIUM
 

În Țara Românească, marii tâlhari nu-și sfârșesc zilele la ocnă, căindu-se pentru nelegiurile făcute. Dimpotrivă, se bucură de o bătrânețe lungă, tihnită și, mai ales, îmbelșugată.

PREMIUM
 

Întrunită pe 12 aprilie 1950, sub conducerea lui Leontin Sălăjan, Comisia de verificare a organizaţiei de partid – Armata confirma calitatea de membru al PMR a tuturor tovarăşilor luaţi la puricat cu excepţia fostului comandant al Diviziei Tudor Vladimirescu, generalului locotenent Nicolae Cambrea, comandantul Regiunii a III-a Militare, care era exclus din partid.

PREMIUM
 

Unul din cei mai cunoscuți actori care lucrează la Hollywood după cel de-al Doilea Război Mondial, Ronald Reagan apare drept informator confidențial pentru FBI.

PREMIUM
 

Constituirea unei școli arheologice românești în Grecia a reprezentat de multă vreme un deziderat. După 1990 au existat mai multe tentative în acest sens.

PREMIUM
 

Cum a început totul. Cum au intrat britanicii în India? Au făcut-o la început ca negustori care caută condimente, ceai, mirodenii. De ce erau importante?

PREMIUM
 

În studierea istoriei există un adevăr științific și un adevăr mitic; o realitate științifică și o realitate mitică, ele coexistă în formarea unei comunități umane, fiind absolut necesare evoluției și dezvoltării spirituale a fiecărui individ în parte.

PREMIUM
 

1943. Sovieticii reacţionează abia după două zile de la Comunicatul german (n.n. în care era dezvăluit masacrul din pădurea Katyn).

PREMIUM
 

Evenimentul Istoric a inițiat o serie de interviuri cu personalități de marcă ale istoriografiei românești în încercarea de a aduce mai multe răspunsuri la întrebări esențiale ale trecutului. În acest număr răspunde acestei provocări Florian Bichir, cercetător
științific al Academiei Române (Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană-Iaşi) și lect.univ.dr. Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

PREMIUM
 

Fiecare popor își are istoria sa proprie mai mult sau mai puțin fericită. Anul acesta România împlinește 100 de primăveri.

PREMIUM
 

Vă propunem, în acest număr (cu promisiunea că vom continua în paginile viitoarei reviste cu portretul altei personalități de marcă a României culturale), o dezbatere cu un subiect extrem de controversat: cum ar trebui să-l înțelegem, astăzi, pe Mihail Sadoveanu, scriitor de certă valoare, dar și politician oportunist, orientat (întotdeauna) spre binele personal, capabil de compromisuri înfiorătoare? Structurat în șase puncte distincte, materialul dedicat autorului „Baltagului” nu iartă nimic esențial din agenda biografică (nefardată) a romancierului. Pe care, de altfel, nu l-am lăsat singur în fața judecății noastre: Eugen Simion, președinte al Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, îi va fi, în rândurile de mai jos, un abil apărător.

PREMIUM
 

Pe la 1900, pe strada Povernei puteai întâlni un amestec eteroclit de cocioabe dărăpănate, locuinţe de târgoveţi, cu parter şi pivniţă, dar şi frumoase case boiereşti, unele construite în stil Neo-Românesc, altele mici palate cu o arhitectură în stil franţuzesc.

PREMIUM
 

Cine vorbește despre Revoluția maghiară din 1956, se gândește automat la Imre Nagy. Adevărul este însă altul.

PREMIUM
 

Atacurile teroriste ale islamiștilor nu sunt o invenție a zilelor noastre. Cu mult înainte de apariția al- Qaida și a ISIS, președintele egiptean Anwar Sadat cădea victimă a unui complot jihadist, pe 6 octombrie 1981.

PREMIUM
 

„Cineva care se întâmpla a fi la Majestatea Sa (Kaiserul Wilhelm) în momentul în care România a declarat război și, de asemenea, când știrea despre declarația de război americană a fost cunoscută, m-a asigurat că, la cea dintâi veste, Kaiserul a intrat în cameră agitat, alb precum coala de hârtie, cu genunchii tremurând și a zis: Totul e pierdut, aș face mai bine dacă aș abdica imediat!”

PREMIUM
 

Un castel de poveste și un personaj cu o aură legendară. În teorie, combinația perfectă care ar salva de la o nemeritată uitare una dintre atât de rarele bijuterii arhitecturale din spațiul românesc.

PREMIUM
 

Serviciile de informații externe de pretutindeni pun la baza activității lor dictonul: “Lumea este condusă numai de interese”.

PREMIUM
 

Atunci când îl judeci pe Antonescu numai în raport cu evreii, iar poziţiile sunt diametral opuse, taberele se împart ireconciliabil în antisemiţi şi antiromâni.

PREMIUM
 

Părintele Arsenie Boca, a cărui apropiată canonizare a fost anunţată chiar în paginile Evenimentului Zilei, încarcerat pentru credinţă și puterea sa duhovnicească, a fost urmărit întreaga sa viaţă de către Siguranţă şi apoi de către Securitate, ultimul raport al instituţiei speciale a regimului comunist fiind emis cu doar două luni înainte de trecerea la cele veşnice a „Sfântului Ardealului”, la Sinaia, în 28 noiembrie 1989.

PREMIUM
 

Un document cu valoare istorică deosebită a fost descoperit recent de Evenimentul Istoric în arhivele CC al PCR. Este vorba de o parte total necunoscută a istoriei familiei Ceaușescu, spectaculoasă în special prin faptul că ne arată o evoluție a evenimentelor pe care până recent nu le-a scos nimeni în evidență.

PREMIUM
 

Puțini știu cum s-a ajuns la ideea organizării unui referendum. Poate dacă vă spun de plebiscit, o noțiune sinonimă, vi se aprinde un beculeț.Registration

Forgotten Password?