Guvernul Finlandei a anunțat lansarea unei anchete privind acțiunile voluntarilor finlandezi în colaborare cu unități ale Waffen SS din Germania nazistă, în urma unor dovezi recent dezvăluite că acești luptători s-ar fi putut implica în atrocități împotriva evreilor și a altor civili pe Frontul de Est în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Misiunea extrem de dificilă a unui istoric este aceea de a prezenta o situație cu fapte petrecute unui public contemporan. Doar cei extrem de talentați reușesc.
Emil Bodnăraş, sub numele conspirativ Felix, prezenta Comitetului Central, pe 28 noiembrie 1943, proiectul de organizare a Aparatului de Război al Partidului Comunist din România, în care propunea reînfiinţarea de urgenţă a Comisiunii Centrale Speciale, organizarea Grupului Operativ Central, formarea prin intermediul grupului a unui număr de instructori care să se deplaseze în regionale şi să ajute la organizarea aparatului regional.
În iunie 2003, pe durata primelor conversaţii cu generalul Iulian Vlad, am pus în discuţie trei posibile ipostaze ale şefului Departamentului Securităţii Statului, odată cu numirea acestuia în funcţie la 5 octombrie 1987.
În anul 2013, cotidianul Washington Post publica un anunț în pagina dedicată necrologurilor: “Jovanka Broz, care a fost căsătorită cu dictatorul Iugoslaviei, Josip Broz Tito, timp de aproape 30 de ani, dar care a trăit izolată după moartea acestuia, a decedat pe 20 octombrie, la un spital din Belgrad, Serbia.
Ce ar putea avea în comun destinul inginerului Valter Roman, militant comunist, tatăl lui Petre Roman, cu cel al avocaților Ionel Moța și Vasile Marin, comandanți și fondatori ai Legiunii Arhanghelul Mihail?
În 1932, a fost înfiinţat Consiliul Militar al Biroului de Investigaţii şi Statistică. Noul şef al serviciilor secrete naţionaliste, căpitanul Dai Li, absolvent al Academiei Militare chino-sovietice din Huangpu a fost poreclit “Măcelarul”, deoarece a introdus metode de o cruzime neimaginabilă, victimele fiind aruncate în cazanele cu aburi ale locomotivelor, îngropate de vii ori li se injecta heroină, pentru a deveni manipulabile ca urmare a dependenţei de drog.
În după-amiaza zilei de 22 decembrie, la scurt timp după înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu de la putere (orele 12.09 – 13.30), un grup de zece foşti deţinuţi politici, membri ai Partidului Naţional Ţărănesc (PNȚ, denumit și PNȚ – “Iuliu Maniu”) desființat în 1947, s-a întrunit acasă la Corneliu Coposu, considerat noul lider al partidului de către emigrația română și de un grup intern de apropiați încă din 1985.
(…)Acest tip de demers ne îngrijora şi din perspectiva necesităţii de a schimba radical sistemul de tratate pe care le aveam cu ţările din Est, dar mai ales pe cel cu Uniunea Sovietică.
Regiunea Bosnia-Herțegovina a fost una dintre cele mai vulnerabile și instabile dintre cele șase republici ale fostei Iugoslavii unde, între 1992 și 1995, au avut loc confruntări armate violente, pe fondul disputelor teritoriale și interetnice, la care comunitatea internațională a reacționat cu întârziere, disproporționat și partinic.
La 16 decembrie 1911, „Statul Major General” a anunțat Serviciul de Contraspionaj Militar de pe lângă Direcția Poliției și Siguranței Generale (DPSG) că a emis ordinul pentru cunoașterea mișcării tuturor ofițerilor străini aflați prin țară (centralizare și monitorizare).
Biografia celui care a fost Conducătorul Statului Român în anii 1940-1944, Mareșalul Ion Antonescu, este încă, cu toate eforturile istoriografiei românești din ultimii ani, departe de a fi complet cunoscută.
Criza acordului nuclear cu Iranul și dușmănia evidentă dintre regimul de la Teheran și administrațiile americane nu pot fi înțelese fără a vorbi despre faimosul Ayatolah Khomeini, liderul spiritual al revoluției din Iran și al republicii islamice.
Volumul Ion Ghica – Opere (I). Scrisori către Vasile Alecsandri. Convorbiri economice, editat de Fundația pentru Știință și Artă și Muzeul Național al Literaturii Române cu prilejul Centenarului Marii Uniri este, dincolo de valoarea memorialistică inestimabilă, o oglindă a societății noastre din vremea în care statul românesc se pregătea să scoată capul în istoria mare.
Vandalizarea faimoasei picturi a lui Ilya Repin, „Ivanul cel groaznic și fiul său Ivan, 16 noiembrie 1581” a fost un incident șocant, dar nu un caz izolat.
Prezența trupelor americane în Coreea datează din 1888, când un mic grup de consultanți militari și de interpreți au pus piciorul pentru prima dată în Coreea ca urmare a Tratatului de prietenie și comerț din 1882 între Statele Unite ale Americii și Coreea (Coreea), care a inițiat schimburile de țări.
Cercetătorii britanici susțin că imaginea grotească a reginei Elisabeta I a fost mult exagerată de producțiile TV și film din ultimii ani.