Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Programul de înfometare științifică a românilor, conceput de Mincu
Articole online

Programul de înfometare științifică a românilor, conceput de Mincu

Pâine- 300 de g/zi (4 lei pâinea de 500-600 de grame)

Carne de pasăre: 1 kg (20-27 de lei kg.)

Carne de porc sau vită: 500 de g. (21-27 de lei kg.) În caz de lipsă, conserve din URSS sau Cehoslovacia

Mezeluri (sau preparate): 800 de g sau la alegere pateu de ficat

Telemea: 500 de g. trimestrial

Unt: 100 de g (6,5 lei pachetul)

Ulei: 750 de g. (9,5 lei)

Zahăr: 1 kg. (15 lei kg.)

Mălai: 1 kg (4 lei kg. grisat)

Făină: 1 kg trimestrial

Ouă: 8-12

Supliment muncitori cu muncă grea: 300 de g/ lună diverse

Biografia creatorului Programului de alimentație științifică

Născut pe 21 mai 1927 în Olteni – Dâmbovița, în familia comunistului Mincev, născut la sud de Dunăre, Iulian Mincu a fost membru al Partidului Comunist din 1956, medic al lui Ceaușescu, ministru al sănătății în guvernul Văcăroiu, perioada 1992-1996, senator în legislatura 1992-1996, ales în municipiul București pe listele partidului FDSN și deputat în legislatura 2000-2004, ales în circumscripția 23 Ialomița, pe listele PRM.

A fost membru al Academiei de Medicină.

Anul în care devine membru de partid (1956) este anul în care a fost transferat ca asistent universitar la Facultatea de Medicină, catedra de Fiziopatologie, lucrând la Spitalul Brâncovenesc și Spitalul Colentina.

Din 1961 este propus, deși avea numai studii de medic generalist, ca șef de lucrări la secția Nutriție și Dietetică din cadrul Spitalului Cantacuzino unde profesa Ion Pavel, discipolul unuia dintre descoperitorii insulinei, Nicolae Păulescu.

Neavând studii de specialitate, în endocrinologie, este trimis la studii de protectorii săi, Ion Bruckner și Theodor Burghele, apropiați ai lui Gheroghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu.

Bruckner i-ar fi propus „să intervenim la Ministerul Învățământului să-ți admită scutirea de cursuri la Facultatea de Chimie, secția Biochimie și să frecventezi numai lucrările practice, care sunt obligatorii”, termină Facultatea de Chimie în 1965 cu o „medie destul de bună” după cum preciza chiar Iulian Mincu.

Datorită protectorilor săi, în represivii ani ’60, este trimis la studii în Germania de Vest, Franța, Elveția.

Iulian Mincu este creatorul Programuluide alimentație rațională.

Este autorul lucrării „Alimentația rațională a omului sănătos” (1978), lucrare ce a stat la baza înfometării românilor de către liderii comuniști, în frunte cu Nicolae Ceușescu.

Conform lui Mincu, Theodor Burghele, cel ce l-a propulsat în carieră de la nivelul de „doctor generalist în mediul rural”, a semnat în calitate de ministru, în perioada 24 aprilie 1972 – 18 martie 1975, decizia politică de a impune, din nou (ele fuseseră si în anii ’50, ’60), alimentația raționalizată pe cartelă.

Astăzi un spital din București încă poartă numele acestui sinistru Theodor Burghele.

În 1976 Nicolae Nicolaescu, ministrul sănătății, propune o comisie de specialitate care să elaboreze normele de alimentație rațională.

În fruntea acestei comisii va fi numit prof. dr. Iulian Mincu, validarea urmând să fie făcută de Consiliul de Miniștri din acea vreme.

Vă dați seama că nu au fost probleme

Distincții cu care a fost onorat Mincu

Profesorul univ. dr. Iulian Mincu a fost distins pentru activitatea sa cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de mare ofițer la 15 decembrie 2004: „pentru contribuția deosebită în cercetarea și practica medicală, pentru serviciile aduse la îmbunătățirea stării de sănătate a populației, pentru priceperea, grija și devotamentul arătate în îngrijirea bolnavilor”.

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola