Evenimentul Istoric > Articole online > Marile diferenţe dintre Ceauşescu şi Dej
Articole online

Marile diferenţe dintre Ceauşescu şi Dej

Dej şi Ceauşescu
fototeca online a comunismului românesc

 

Janos Fazecas nu s-a ferit să recunoască faptul că Gheorghiu-Dej nutrea o simpatie pentru el. La polul opus, Nicolae Ceauşescu nu-l avea deloc la inimă, din cauza disensiunilor apărute între ei la începutul anilor 1950.

Aşa cum a rememorat Fazekas, Ceauşescu era carierist şi nu admitea ca ascensiunea lui să fie pusă în pericol de criticile fostului ministru al Industriei Alimentare și al Comerțului Interior. Critici care erau expuse în faţa lui Gheorghiu-Dej, farul Partidului Muncitoresc Român, devenit Partidul Comunist Român după moartea acestuia, în martie 1965.

Dej a fost la un pas să-l elimine pe Ceauşescu

Mai mult, Fazekas fusese martorul unor episoade foarte tensionate între Dej şi Ceauşescu, care din dorinţa exacerbată de a demonstra cât de priceput era la toate, depăşea lejer strategia impusă de partid şi se transforma uşor în gafeur.

Unul dintre aceste momente s-a consumat când viitorul preşedinte al Republicii Socialiste România (martie 1974) a cerut aprobare pentru împuşcarea unor ţărani gălăţeni, care nu erau de acord să semneze pentru colectivizare. Atunci, Dej şi-a pierdut controlul şi s-a năpustit asupra lui Ceauşescu.

„Cu Ceaușescu am avut foarte multe discuţii, pentru că a făcut foarte multe prostii. Vă dau un exemplu. La Consiliul de Aprovizionare a Populaţiei şi de Prestări Servicii participau toate ministerele, inclusiv Ministerul Sănătăţii. Venea profesorul Proca și spunea: «Tovarăşul vicepreşedinte, lipseşte medicamentul…» Erau 1.500 de oameni deja operaţi, care după o anumită perioadă aveau nevoie de acest medicament. 

Ceauşescu a preluat puterea datorită unui detaliu care a contat enorm. Martorul Fazekas

Ceauşescu şi Fazekas

Nepăsătorul Nicolae Ceauşescu

Era pericolul să moară câteva mii de oameni pentru că nu au avut dolari tovarăşii de la CSP ca să cumpere. Şi atunci m-am dus la ei: «Voi sunteţi nebuni? Voi nu ştiţi? A cerut în scris ministrul Sănătăţii, care este o autoritate ştiinţifică, este profesor universitar!» Au fost momente când nu au fost medicamente pentru reducerea tensiunii… Şi alte… 

Cu Ceaușescu am avut foarte multe discuţii. A făcut foarte multe prostii. Pe vremea lui Gheorghiu-Dej se lucra altfel. Eram ministrul Industriei Alimentare și, când venea Paştile, Dej mă întreba: «Janos, avem jumătate de miel pentru fiecare locuitor din Bucureşti, pentru fiecare familie?» «Avem, tovarăşul Dej!” 

Asta însemna 2.500 de tone. A avut românul miel la Paşti. Ceauşescu, nu! «Să nu se taie!» Să devină batal, să crească în greutate! Şi i-am spus lui Ceaușescu: «Bine, mă, eşti român, spui tot timpul de tradiţii naţionale româneşti, dar aceste tradiţii naţionale sunt şi în arta culinară, mă! În mâncăruri!»

«Nu se poate, nu se poate!» În fiecare judeţ, directorul comercial era şi preşedintele Consiliului de Aprovizionare. La acest consiliu participau toate întreprinderile care produceau bunuri de consum pentru populaţie. Noi am încercat să facem  ceea ce era de competenţa noastră, dar el (Ceaușescu) ţinea lucrurile în mână, fără el nu se putea face nimic”, a dezvăluit Janos Fazekas în interviul care a fost realizat de Virginia Călin şi care în prezent este păstrat în Arhiva de istorie orală.

Registration

Aici iti poti reseta parola