Asta în condițiile în care astăzi chiar și un film de 90 de minute este mult prea lung pentru generațiile tinere, care s-ar mulțumi și cu un rezumat video de maximum trei minute.
Măstile Anonymous au la bază personajul istoric destul de faimos Guy Fawkes, un aprig contestatar al puterii monarhale din Anglia de la începutul secolului al XVII-lea.
La 31 ianuarie 1606, Guy Fawkes a fost executat în public, fiind găsit vinovat de conspirații împotriva regelui Angliei, James al VI-lea.
Fawkes a fost unul dintre liderii mișcării catolicilor englezi de a-l debarca pe regele protestant.
Persecuţii
Era o epocă neagră în istoria Angliei, în care protestanții aflați la putere îi persecutau pe catolicii scoși în afara legii.
Cei care își doreau să rămână catolici practicanți erau obligați să se ascundă prin beciuri, unde preoții țineau slujba pe ascuns.
Fawkes și complicii lui au pus la cale o tentativă de asasinare a regelui.
Au pătruns într-un canal subteran din Parlamentul englez și au pregătit praf de pușcă, pentru a-l detona în momentul în care regele va păși în Parlament.
Condamnat la moarte
Intriga a fost deconspirată de agenții regelui, Fawkes a fost arestat și condamnat la moarte.
Planul era ca el să fie tras pe roată, cu mâinele, picioarele și capul trase în direcții diferite până la dezmembrare.
Ştiind ce îl așteaptă, Fawkes a reușit în mod miraculos să se elibereze și s-a aruncat în cap de pe platforma pregătită pentru executarea sa.
El și-a rupt gâtul și a murit pe loc, evitând astfel chinurile groaznice, scrie history.info.
Chiar și așa, corpul său a fost dezmembrat și trimis în cele patru colțuri ale regatului, pentru a da de veste tuturor celor care vor mai unelti împotriva regelui.
Simbolul rezistenţei
Sursa citată amintește că Guy Fawkes este astăzi simbolul rezistenței împotriva autorităților centrale.
Figura sa este întruchipată de masca Anonymous în lupta împotriva cenzurii de pe internet și nu numai.
Ascensiunea măștilor Anonymous la faima de astăzi a început în anii 1980 și se datorează aproape în totalitate cărții de benzi desenate “V for Vendetta”.
Editorul Alan Moore și caricaturistul David Lloyd au reușit să creeze o poveste de succes despre un viitor în care Anglia se află sub un regim totalitar.
În locul unor tehnici de spionaj futuriste, ei au ales ca figura centrală din poveste să poarte masca și costumul lui Guy Fawkes, într-un scenariu care se încheie cu detonarea prafului de pușcă din Parlament.
Benzile desenate s-au transformat într-un film de acțiune în 2005.
Filmul „V for Vendetta” a inspirat multe acțiuni de protest, masca fiind folosită de activiștii de pe Internet, cunoscuți drept Mișcarea Anonymous.
Masca a devenit și simbol al mișcării neo-anarhiste, comercializarea ei fiind o afacere de succes, anual fiind vândute sute de mii de măști.