Fiu al unui armator breton, Fouquet (foto) are meritul de a fi redresat finanțele Franței, după tulburările provocate de Frondă. Dar a și profitat din plin de funcția sa pentru a se îmbogăți.
Beat de succes, el și-a pus pe blazon o veveriță cu deviza: „Quo non ascendet?” („Unde nu poate urca?”).
După moartea cardinalului Mazarin, tânărul rege Ludovic al XIV-lea (23 de ani) nu mai este dispus să delege altcuiva gestionarea treburilor țării. Cu atât mai puțin a finanțelor.
Colbert, un alt ministru, care îi purta sâmbetele lui Fouquet, îi toarnă regelui malversațiunile rivalului și îl pune în gardă pe suveran în legătură cu marea putere pe care acesta o acumulase.
Regele se indignează că poate exista în stat cineva mai puternic decât augusta sa persoană și decide să nu lase lucrurile așa.
Fără a fi conștient de pericolul care îl pândea, Nicolas Foquet dă o petrecere somptuoasă la castelul său Vaux-le-Vicomte, unde a strâns cele mai mari genii ale epocii: Molière, La Fontaine, Corneille, Charles Le Brun, arhitectul Le Vau, maestrul grădinar Le Nôtre…
Regele s-a simțit umilit de luxul orbitor afișat de ministrul său și a părăsit petrecerea înainte de sfârșit. La scurt timp a dat ordin ca Fouquet să fie arestat.
Regele a cerut ca arestarea să fie operată de șeful muschetarilor, D’Artagnan. Pe 1 septembrie, acesta a fost găsit de emisarii regelui la pat, pradă unei febre puternice. Suspicios, regele i-a cerut să se prezinte la ordine, indiferent de starea de sănătate. Văzându-l cum arată și convingându-se că D’Artagnan nu mințea, regele îi spune doar că are o misiune specială pentru el, dar care va fi amânată pentru câteva zile, până la însănătoșirea sa.
Duminică, 4 septembrie, către amiază, D’Artagnan se prezintă la palatul regelui, iar acesta îl poftește în cabinetul său, unde îi dă ordinul scris de a-l aresta pe Fouquet.
Luni, 5 septembrie, D’Artagnan și 15 dintre muschetarii săi opresc trăsura în care se deplasa ministrul, îi arată ordinul de arestare semnat de rege, și îl suie într-o trăsură a regelui.
După trei ani de interogatorii, Fouquet este condamnat la surghiun. Ludovic al XIV-lea va face uz de dreptul său suveran de a agrava pedeapsa, astfel că ministrul își va sfârși viața în fortăreața Pignerolles din Alpi, în 1680.